Elinizle işaret edip “Git topu getir” dediğiniz zaman, köpeğinizin demek istediğiniz şeyi anladığını bilirsiniz ve köpeğiniz hemen topa doğru koşturur.
Bu insanların el işaretlerini anlama yeteneği, sıradan bir şeymiş gibi görünebilir. Fakat esasında, hayvanlar aleminde eşine nadir rastlanan karmaşık bir biliş kabiliyeti. En yakın akrabalarımız olan şempanzeler bunu yapamıyor. Duke Üniversitesi öncülüğünde yürütülen ve dün Current Biology bülteninde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, köpeklerin en yakın akrabası kurtlar da öyle.
14.000 yıldan uzun süredir bizimle takılan köpeklerin zihinlerine ilginç bir şey olmuş. “Zihin kuramı” şeklinde bilinen kabiliyetler sergiliyorlar. Bu zihinsel beceriler sayesinde, bazı durumlarda insanların düşünüp hissettiği şeyleri çıkarsıyorlar.
5 ila 18 haftalık olan 44 köpek ve 37 kurt yavrusunun karşılaştırıldığı çalışma, evcilleştirmenin yalnızca köpeklerin görünüşünü değil, zihinlerini de değiştirdiği görüşünü destekliyor.
Çalışmanın birinci yazarı ve Duke Üniversitesi’nde doktora öğrencisi Hannah Salomons’un söylediğine göre mesele, hangi türün “daha akıllı olduğuyla” ilgili değil. Köpek yavruları ile kurt yavrularının, hafıza veya motor dürtü kontrolü gibi diğer bilişsel kabiliyet testlerinde eşit derecede hünerli olduğu bulunmuş.
Aradaki fark yalnızca, köpek yavrularının insanları okuma becerisinde ortaya çıkmış.
“Akıllı olmanın bir sürü farklı yolu var” diyor Salomons. “Hayvanlardaki biliş, içinde yaşadıkları ortamda başarılı olmalarını sağlayacak şekilde evrimleşmiş.”
Yapılan diğer testler, köpek yavrularının yabancı birine yaklaşmasının kurt yavrularına göre 30 kat daha muhtemel olduğunu da göstermiş.
“Birlikte çalıştığımız köpek yavrularında, yavruların kafeslerine doğru giderseniz etrafınızda toplanıyor ve size tırmanarak yüzünüzü yalamak istiyorlar” diyor Salomons. “Çoğu kurt yavrusu ise köşelere kaçıp saklanıyor.”
Duke Üniversitesi. Ç: O.