Michigan Eyalet Üniversitesi’nin Uyku ve Öğrenme Laboratuvarı’nda yapılan son çalışmaya göre gün içinde yapılan kısa şekerlemeler, uykusuz geçen bir geceyi telafi etmiyor.
MEÜ Uyku ve Öğrenme Laboratuvarı’nın müdürü ve çalışmanın eş yazarı olan yardımcı profesör Kimberly Fenn, “Uyku yoksunluğuyla ilişkili bilişsel eksiklikleri anlamak istedik” diyor. “Bu çalışmada, yoksunluk döneminde yapılan kısa bir şekerlemenin söz konusu noksanlıkları hafifletip hafifletmediğini öğrenmeye çalıştık. Bulduklarımıza göre 30 veya 60 dakikalık kısa kestirmeler, ölçülebilir herhangi bir etki göstermiyor.”
Sleep bülteninde yayımlanan çalışma, kısa şekerlemelerin etkisinin ölçüldüğü ilk araştırmalardan biri. Kısa şekerlemeler, genelde herkesin yoğun programlarına sığdırmaya zaman bulduğu şeyler.
“Kısa şekerlemeler uyku yoksunluğunun etkilerini iyileştirmede ölçülebilir etkiler göstermese de, katılımcıların şekerleme esnasında yaşadığı yavaş dalga uyku miktarının, uyku yoksunluğuyla ilişkili zararların azalmasıyla ilişkili olduğunu keşfettik” diyor Fenn.
Yavaş dalga uykusu veya SWS, uykunun en derin ve en onarıcı aşaması. Yüksek genlik ve düşük frekanslı beyin dalgalarıyla kendini gösteren bu aşama, vücudunuz en rahat olduğu sırada yaşanıyor; kaslarınız gevşiyor, nabız ve solunum hızınız ise en düşük seviyesinde oluyor.
“SWS, uykunun en önemli aşaması” diyor Fenn. “Kişi sadece gün boyunca olsa bile bir süre uykusuz kaldığında, uyku ihtiyacı oluşuyor; özellikle de SWS ihtiyacı oluşuyor. İnsanlar her gece uyumaya gittiklerinde, kısa süre sonra SWS’ye giriyor ve bu aşamada önemli bir zaman geçiriyorlar.”
Caroline Brooks/Michigan Eyalet Üniversitesi. Ç: O.