Yeni oluşturulan fare-insan embriyosu, %4 oranına kadar insan hücresi içeriyor; üstelik bu hücreler, fare hücreleri gibi çalışmayı öğrenmiş.
Yeni oluşturulan fare-insan embriyosu, %4 oranına kadar insan hücresi içeriyor; yani, diğer tüm kimeralardan* daha fazla insan hücresine sahip. (*Kimera: iki farklı DNA dizisinden meydana gelen canlı).
Bu insan hücreleri, şaşırtıcı biçimde fare hücrelerinden bir şeyler öğrenebiliyor ve daha hızlı gelişebiliyor. Daha yavaş gelişen insan embriyosu yerine, bir fare embriyosunun hızında gelişiyorlar. Çalışmanın kıdemli yazarı ve New York Eyalet Üniversitesi’nde fizyoloji ile biyofizik bölümünde profesör olan Jian Feng, bulgunun “çok kazara gerçekleşen bir şey” olduğunu ve bunu daha önceden beklemediklerini söylüyor.
Fare embriyolarında başarılı şekilde büyütülen insan hücreleri, günün birinde bilim insanlarının vücutlarımızın büyüme ile yaşlanma sürecini ve COVID-19 gibi hastalıkların hücrelere nasıl zarar verdiğini anlamasına yardım edebilir; ayrıca, organların nakil için yetiştirilmesi amacıyla iskele görevi de görebilir.