Gripten ölmek, boğularak ölmek gibidir. Grip virüsü dolaşım ve solunum sistemi arasındaki bariyeri etkileyerek vücut sıvısının akciğerler sızmasına sebep olur ve hasta boğularak yaşama veda eder. Eskiden, grip karşıtı ilaçlar doğrudan virüsü hedef alıyordu. Fakat yeni bulunan Vasculotide isimli ilaç, bahsettiğimiz bariyerin onarımını hızlandırarak vücuda griple savaşmak için zaman sağlıyor. Yeni ilacın ilanı Scientific Reports dergisinde yapıldı.
Grip aşıları, o yıl hastalığa sebep olan virüsleri içerir. Eğer doğru virüsler kullanıldıysa, bağışıklık sistemimiz bu virüsleri hafızaya alır ve bir daha karşılaştıklarında çok hızlı tepki verirler. Ancak, virüs yanlışsa tüm popülasyonu etkileyecek gelişmeler yaşanabilir, onlardan bir tanesi de kullanılan virüsün direnç kazanması. Fakat Vasculotide, yaşamsal faaliyetleri tehlikeye atacak durumları önlerken virüs direncine de sebep olmuyor.
Fareler üzerinde yapılan deneylerde bu ilaç işe yaradı. İki fare grubuna grip virüsleri aşılandı. 48 – 72 saat içerisinde fareler şifayı kapmıştı. Bunu gören araştırmacılar Vasculotide’ı farelere verdi ve sonucu beklemeye başladı. İlacın verilmesinden sonraki 72 saat içerisinde farelerin %70’i hayatta kalmayı başardı.
İlaç hem ucuz, hem de kimyasal açıdan kararlı. Yani herhangi başka kimyasalla tepkimeye girmiyor, bu yüzden de çok ciddi yan etkileri bulunmuyor. İlacın üreticilerinden olan Michael Byrne ayrıca ilacın bağışıklık sistemine etki etmediğini ya da onu baskılamadığını, sadece vücuda kendini onarması ve virüs ile mücadele etmesi içim zaman kazandırdığını belirtiyor. Yani bu ilaç bir tür antibiyotik değil. Zaten ilacın farkı da burada başlıyor.