Yoksulluk içinde büyüyen çocukların daha iyi durumdaki akranlarına göre bilişsel ve davranışsal zorluklar yaşaması daha muhtemel. Daha önce çocukluk dönemindeki yoksulluğun fiziksel etkilerinin incelendiği veya sosyoekonomik sınıfların zihin sağlığı arasındaki farklılıkların belgelendiği birçok çalışma mevcut. Fakat St. Louis – Washington Üniversitesi Fen ve Sanat Fakültesi’nin Psikolojik Bilimler ve Beyin Bilimleri Bölümü başkanı profesör Deanna Barch ile Tıp Fakültesi’nde çocuk psikiyatrisi profesörü olan Mae S. Ludwig, bir takım sonuçlara bakarak yoksulluğun yetişkinlik dönemine geçerken insanları etkilemeye devam edip etmediğini ve etkiliyorsa, nasıl etkilediğini belirlemek istemişler.
Luby ve aynı zamanda radyoloji profesörü de olan Barch, bu soruları cevaplamak üzere çalışmaya katılmayı kabul eden ailelerden 17 yıl boyunca veri toplamış. Katılımcılar arasında, yetişkinliğin başlarına kadar takip edilen okul öncesi 216 çocuk da bulunuyormuş. Çalışma boyunca genç katılımcılarda beyin taraması yapılarak, bu çocukların okul öncesindeki sosyo ekonomik durumları arasındaki ilişkiler açıklığa kavuşturulmaya çalışılmış ve yetişkinliğin ilk zamanlarında bir takım sonuçlara yönelik (bilişsel, sosyal ve psikiyatrik sonuçlar dahil) bilgi toplanmış.
Sonuçlar bir ay önce Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaning bülteninde yayımlandı.
“Birincisi ve en önemlisi: Evet,” diyor Barch, “Hayatın erken dönemlerindeki yoksulluk, maalesef bu alanların tümünde daha kötü sonuçları haber vermeye devam ediyor.” Bu durum, çocuğun sosyoekonomik statüsü yetişkinlikten önce değiştiği takdirde bile geçerli.
Araştırmanın gösterdiğine göre söz konusu sonuçlara yönelik tehlikeler, beyin gelişimi aracılığıyla oluşuyor.
“Yoksulluk ve onunla ilişkili her şeyin (stres, yetersiz beslenme, sağlık hizmetlerine daha düşük erişim gibi), beyin gelişimini etkilediğini düşünüyoruz” diyor Barch. “Eğer yoksulluğu önleyebilirsek, bu olumsuz sonuçların bazılarının önlenmesine yardımcı olabiliriz.”
Brandie Jefferson/St. Louis – Washington Üniversitesi. Ç: O.
Beslenmenin hem bilissel hem de sosyoekonomik baskisi altinda ki cocuk davranislari ve dolayisiyla ebeveyinler icin onemli yeri vardir. Saglokli bir diyetin temelini olusturmak icin uygun diyet turleri ve miktarlarini secmek onemlidir. Gruplarsak
Sut ve benzeri urunler
Et ve balik urunleri
Sebze ve meyve
Tahillar