Bu Robot, Kalbinizin Pompalamasına Yardım Edecek!

0

Bu robot kalp yetmezliği hastalarının hayatta kalmasını sağlayabilir.

Robotun nasıl sıkıştığına bağlı olarak farklı karıncıkları güçlendirmek için kullanılabilir.

Amerika’da yaklaşık 5,7 milyon kişi, kalbin yeterli kanı vücuda pompalayamadığı bir rahatsızlık olan kalp yetmezliği çekiyor. Kalp yetmezliği ABD’ye yılda 32 milyar dolara mal oluyor ve maalesef kalp yetmezliğinin tedavisi yok. Hava ile çalışan yumuşak bir robot kalp yetmezliği ile mücadelede yardım edebilir.

Harvard Üniversitesi mühendislerinden oluşan bir ekip, kalbi altından koza gibi sarıp şişme ve sönme hareketleriyle kalbin güçlü bir atım yapmasına yardım eden silikon robotu test ediyorlar. Konsept çalışmaların sonuçlarına göre, bu yumuşak robot kalbi durmuş 6 domuzun kalplerini normal kan pompalar hale getirdi.

Bu yumuşak robotun etkinliğinin kanıtlanması için hayvanlarda ve sonrasında insanlar üzerinde yapılması gereken uzun süreli çalışmalar gerekiyor. Eğer deneyler başarılı sonuçlar vermeye devam ederse, robot bir gün şiddetli kalp yetmezliği tedavisinde bir alternatif olabilir. Günümüzde doktorlar kalp yetmezliği hastalarının transplant beklerken ya da hastaları ömürleri boyunca kalplerinin atmaya devam etmesini sağlamak amacıyla karıncıkla ilgili yardımcı cihaz implantlarına başvuruyor.

Karıncıkla ilgili yardımcı cihazlar, ciddi kalp rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan standart. Ama hastaların pıhtılaşmayı önlemek için kan seyreltici kullanması gerekiyor.

Karıncıkla ilgili yardımcı cihazlar, kalpten kanı mekanik bir pompa yardımıyla çekerek arterlere pompalarlar. Cihazlar hayat kurtarıcılar, ama kanla direk temas ettikleri için bu cihazı kullanan kişilerin pıhtılaşmayı ve tıkanmayı önleyici kan sulandırıcılar kullanması gerekiyor.

Yumuşak robotik pompanın kolları kalbi dıştan sararak kasın normal hareketlerine benzer kasılmalara neden olup kanla direk temas etmeden kan pompalanmasını sağlayabiliyor.

Araştırmacılar cihazı test etmek amacıyla 6 domuzda yapay kalp krizi yarattıktan sonra bu cihazla domuzların kalplerinin 15 dakika ya da daha uzun sürelerde tekrar kan pompalamasını sağladılar.

Haberler umut verici ancak hala aşılması gereken engeller var. Cihaz kalbe takılıp çalışmaya başladıktan yaklaşık 2 saat sonra domuz ve farelerin kalp dokularında özellikle cihazın kalbe tutunduğu bölgelerde iltihaplanma oluştu. Bunu önlemek için araştırmalar, cihazın kalbe tutunacağı bölgeleri cihaz takılmadan önce hidrojel ile kaplamayı denediler fakat maalesef bu yaklaşım işe yaramadı. Bu durumda, araştırmacılar farklı tür yapışkan maddeler geliştirmeliler.

Kalbi saran kollar dış bir hava kompresörüne bağlı olduğu için sistem şimdilik oldukça büyük. Araştırmacılar, hava kompresörünü ve güç kaynağını bele takılacak kadar küçülterek taşınabilir bir sistem yaratmayı hedefliyorlar. Ama duruma bakılırsa cihazın bir sonraki sürümünde bile günümüzde kullanılan karıncıkla ilgili yardımcı cihazlara benzer, göğüs kafesinden çıkıp cihazın güç sistemine bağlanan kablolar olmaya devam edecek. Ama bir gün teknoloji tamamen implante hale gelebilir.

Çalışmanın yazarlarından Ellen Roche, “Belki bir gün cihaz diğer organlardaki rahatsızlıkları tedavi etmesinin yanında farklı tür kalp rahatsızlıklarının tedavisinde de kullanılabilir.” diyerek cihazın kalbe sarılarak çalıştığına da gönderme yapıp “Belki de sarılmanın iyileştirici etkisi gerçekten çok büyüktür.” diye ekliyor.


Çeviren: Gülşah Bayraktar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz