Bilim insanları çok uzun süredir, büyükannelerimizin yüzü gibi çok tanıdık bir yüz gördüğümüzde aniden ortaya çıkan içgüdüsel tanımayı açıklayabilecek bir beyin hücresi sınıfı aramıştı. Fakat duyusal algılama ve hafıza kavşaklarında yer alan, kalabalık arasında önemli bir yüze öncelik veren tek bir hücre olan bu “büyükanne nöronu” bulunamamıştı.
Şimdiyse araştırmacıların yürüttüğü yeni bir çalışma, beynin temporal kutup bölgesinde bulunan ve yüz algılamayı uzun dönemli hafızaya bağlayan yeni bir nöron sınıfını gösteriyor. Doğruluğu şüpheli büyükanne nöronuna pek benzemiyor; tek bir hücreden ziyade, büyükannenin yüzünü toplu şekilde hatırlayan bir hücre popülasyonu. Science bülteninde yayımlanan bulgular, beyinlerimizin değer verdiğimiz kişilerin yüzlerini kafamıza nasıl yerleştirdiğini ilk defa açıklıyor.
The Rockefeller Üniversitesi’nde sinirbilim ve davranış profesörü olan Winrich Freiwald şöyle aktarıyor: “Ben sinirbilim alanında çalışırken, birinin argümanıyla alay etmek isterseniz onu ‘yine başka bir büyükanne nöronu’ şeklinde redderdiniz; yani gerçekte var olmayabilecek bir hipotez olduğunu öne sürerdiniz”
“Şimdiyse beynin saklı ve yeterince incelenmemiş bir bölgesinde, büyükanne nöronuna en çok benzeyen şeyi bulduk. Bu hücreler, algılanan yüzü hafızaya bağlayabiliyor.”
The Rockefeller Üniversitesi. Ç: O.
Beyinde ki hucreler bazi gecmis olaylari baskikayip zamanla hatiralardan siler , bu baskilana seyler ileriki zamanda hatirlanmaz bu sayexe beyin hucreleri hafizayi calistirmaya devam eder.