1,4 Milyar Işık Yılı Genişliğindeki Güney Kutup Duvarı

0

Evren’in 3 boyutlu olağanüstü haritaları, şimdiye kadar bulunan en büyük kozmik yapılardan birini ortaya çıkardı: Bu yapı, yüz binlerce galaksi içeren ve 1,4 milyar ışık yılı genişliğinde olan akıl almaz bir duvar.

Dün yayınlanan çalışmada Güney Kutup Duvarı şeklinde adlandırılan bu yapı, gözümüzün önünde gizleniyormuş ve şimdiye kadar fark edilememiş; çünkü yapının geniş kısımları, parlak Samanyolu Galaksisi’nin yarım milyar ışık yılı arkasında duruyor. Güney Kutup Duvarı, keşfedilen altıncı büyük kozmik yapı olan Sloan Seddi’yle yarışıyor. (Bir ışık yılı yaklaşık 9 trilyon kilometre olduğundan, bu “en büyük kozmik yapı” akıllara durgunluk verecek ölçüde muazzam.)

Gökbilimciler, galaksilerin evren boyunca rastgele saçılmadığının uzun zamandır farkındaymış. Galaksiler, kozmik ağ olarak bilinen bir şekilde kümelenmiş durumda. Bu ağ, galaksilerin gerdanlığa dizilmiş inciler gibi dizildiği; büyük oranda boşluktan oluşan, dev alanları kuşatan devasa boyuttaki hidrojen kollarından oluşuyor.

Bu galaksiler arası liflerin haritasını çıkarmak, kozmografi alanının işi. Çalışmadaki araştırmacılardan biri ve Fransa’daki Paris-Saclay Üniversitesi’nde kozmograf olan Daniel Pomarede, bunun “Evren haritacılığı” olduğunu söylüyor.

Güney Kutbu’nun yakınlaştırıldığı, gökyüzünün tamamını gösteren bir harita. Bu haritada sadece tozlar görünüyor. Güney Kutup Duvarı görünür değil ancak büyük bir yıldız oluşum bölgesi olan Bukalemun kompleksinin yakınında yer alıyor. Alt kısmı çevreleyen parlak hat, Galaktik Karartı Bölgesi’ni gösteriyor. D. Pomarede, R. B. Tully, R. Graziani, H. Courtois, Y. Hoffman, J. Lezmy

Önceki kozmografik çalışmalarda, mevcut yapısal rekoru elinde bulunduran ve 10 milyar ışık yılına (veya görünür evrenin boyutunun onda birinden fazlasına) kadar uzanan Herkül-Korona Borealis Seddi gibi diğer galaktik oluşumların kapsamı çıkarılmış.

Adam Mann/Live Science. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz