1946’dan Günümüze Süper Bilgisayarların İnanılmaz Gelişimi

0
Fotoğraf : Levi Brown Süper bilgisayarların süper gücü İlk süper bilgisayar 1965 yılında kullanılmaya başlandı. O günden bu yana bu mega makinelerin işlem gücü katlanarak büyüyor.

Büyüdükçe işlem yapmaları zorlaşıyor

 

Fotoğraf : Levi Brown
Süper bilgisayarların süper gücü
İlk süper bilgisayar 1965 yılında kullanılmaya başlandı. O günden bu yana bu mega makinelerin işlem gücü katlanarak büyüyor.

 

Mühendisler ilk hesaplama cihazlarının kapasitesini kilo-kız ile ölçmüşlerdi, bu birim kabaca bin kadının hesaplama yeteneğine denk geliyordu. 1965 yılında ilk süper bilgisayar ile birlikte daha kapsamlı bir ölçü birimi gereksinimi doğdu. Böylelikle FLOPS, bir çeşit hesaplama türü olarak saniyedeki yüzer nokta işlemleri, kullanılmaya başlandı. İlk bilgisayar olarak kabul edilen ENIAC (süper bilgisayar değildir) 1946 yılında 500 FLOPS işlem yapabiliyordu. Bugünün süper bilgisayarları ise petaFLOPS, ya da 1,000 trilyon karmaşık işlem yapabiliyorlar. Transistör boyutlarının küçülmesi sayesinde aynı boyutlarda çok daha fazla elektronik devre yer alabiliyor, ancak bu kadar çok verinin işlemlenebilmesi çok daha karmaşık bir tasarımı, soğutma sistemlerini ve insanların donanıma erişmelerini sağlayacak mesafeleri gerektiriyor. İşte bu yüzden süper bilgisayarlar hala süper büyüklüklerde oluyorlar.

Sara Chodosh

 

Bazı özel vakalar:

  1. CDC 6600

CERN’in yıllık 3 milyon deneysel araştırma görselini hızlıca taradı

  1. ASCI Red

A.B.D’nin nükleer silah yeteneklerini yer altı deneylere gerek kalmadan modelledi

  1. IBM Sequoia

1 milyondan fazla çekirdek kullanarak Stanford’lu mühendislerin jet motorlar üzerinde çalışmasına yardımcı oldu.

  1. Sunway TaihuLight

Yüksek enerji verimliliği yerine daha yavaş bellek kullanarak 93 petaFLOPS düzeyinde rekor işlem hızına ulaştı.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz