2020 Berbattı. İşte, 2021’e Taze Bir Başlangıç Yapmak İçin Tavsiyeler

0
Dayanın, 2020 neredeyse bitti. Unsplash

Aralık ayını uğurlarken, doğal olarak yeni bir başlangıç bekliyoruz. Fakat geçirdiğiniz bu yıl, 2020’nin herkes için olduğu kadar kötü geçtiyse; sorunlarınızın, korkularınızın ve kaygılarınızın 1 Ocak’ta yine devam etmesi muhtemel. Yeni yıl arifesinde, dünyanın gece yarısı aniden daha güzel bir yer haline gelmeyeceği veya salgının sona ermeyeceği açık. Fakat geçmişteki olaylara bakışınızı değiştirmek, aslında enerjinizi yeniden toplamanıza yardımcı olabilir ve önümüzdeki on iki aya göğüs germek için ihtiyaç duyduğunuz gücü sağlayabilir. İşte, Yeni yıl arifesini bir rahatlama fırsatı olarak kullanıp, daha iyi bir yıl ihtimaline nasıl kucak açacağınıza yönelik tavsiyeler.

Yılbaşı gününü bir törene dönüştürün

Tüm kültürlerdeki insanlar, zamanın başlangıcından beri değişimi kutlamışlar. Bu yüzden doğum günü partileri yapıyor ve mezuniyet ile evlilik gibi yaşam olaylarını ciddiye alıyoruz. Fakat bu yıl, herkes için özellikle zorlu geçti. Bu yüzden ayakta durup zorluklara göğüs germek, her zamanki etkiyi getirmeyebilir.

Bunun yerine, 2020’ye yeni bir ritüel oluşturarak veda etmeyi deneyin. Bu ritüel, yeni yıl hakkında gün boyunca veya saatlerce düşünceye dalmaktan, birkaç yakınınızla birlikte kendi oluşturduğunuz seremoniyi gerçekleştirmeye kadar her şey olabilir.

Anksiyete, Bıktım Senden kitabının yazarı ve aile terapisti Jodi Aman, “Endişeyle dolu veya tıkalı enerjinizin toprağa aktığı rehberli görselleştirme gibi simgesel faaliyetler yürütebilir; ya da endişelerinizi bir taşa söyleyip onu gömmek veya suya atmak gibi gerçek faaliyetler yürütebilirsiniz” diyor.

Bunu, kendinizi rahat hissedeceğiniz herhangi bir biçimde ifade etmek üzere kullandığınız yaratıcı bir fırsat şeklinde görün. Fakat ne yaparsanız yapın, bu yıl yaşadığınız kötü şeyleri boş vermeye ve gelecek iyi şeylere yer açmaya odaklanın.

Hatırlamak, tekrar yaşamak anlamına gelmez

2020’nin beraberinde getirdiği bütün olumsuz şeyleri (tamamını) kabul etmek, yola devam etmede önem taşıyor. Fakat Aman’ın söylediğine göre bunu yapmak, geçmişteki travmaları yeniden yaşamanız gerektiği anlamına gelmiyor. Böyle yapmak, neleri kendi isteğinizle arkanızda bıraktığınızı fark etmenize ve gelecek yılın getirmesini istediğiniz iyi şeylere odaklanmanıza yardımcı olacak.

“Hikayesi olmadan hissini yaşıyorsunuz ve kayboluyor çünkü size acı veren şey o hikayede” diyor Aman.

Duygusal dağınıklığı temizlemek üzerine verdiği derslerde Aman, bunu yapmanın yöntemlerinden birinin de bu yıl keyfinizi kaçıran şeyleri düşünmek ve kötü hissettiğiniz için kendinizi affetmek olduğunu söylüyor. Bunların sizi yaralamasından veya etkilemesinden dolayı kendinizi yargılamayın. Hissettiğiniz şekilde hissetmenin normal olduğunu kabul etmek ve kendinizi tıpkı bir arkadaşınıza yapacağınız gibi teselli etmek (kendinize sarılmak, elinizi öpmek), bu hisleri işlemden geçirmenize ve nihayetinde onlardan kurtulmanıza yardımcı olacak.

Fakat Aman’a göre bunu yapmak zor olabilir ve pozitif kalmak bazen saygısızca davranıyormuşsunuz gibi gelebilir. Özellikle de, bu geçen yılda sevdiği birini kaybeden milyonlarca kişiden biriyseniz.

“Fakat cömertlik, nezaket ve tutkunun kaybettiğimiz kişileri derinden onurlandırdığını düşünmek, bu iyi his ve duyguları sürdürmemize yardımcı olur” diyor.

Kendinize teşekkür edin

Ocak 2020’de belirlediğiniz hedef listesindeki çoğu şeyi gerçekleştirmemiş olsanız bile, bu yıl iyi şeylerin de olduğunu kabul etmeniz gerekiyor. Bunlar arasında, kendi gerçekleştirdiğiniz şeyler de var; zar zor yaptığınızı düşünseniz bile…

“Kendime ve kendime verdiğim bütün desteklere minnettarlık duyuyorum. Yaptıklarım için kendimi tebrik ediyorum; yılın dağ gibi kaygı ve kayıp getirmesine rağmen” diyor Aman. “Herkesin yaptığı her şey bir mucize olarak görülmeli.”

Yeni yıl ritüelinizde, her ne kadar küçük boyutlu da olsa; bu yıl yaptığınız tüm olumlu ve zorlayıcı şeyleri düşünüp yazabilirsiniz. Ayrıca bu tavsiyeyi daha somut bir şekilde ele alıp, ritüelinize biraz kişisel bakım ekleyerek kendinize teşekkür edebilirsiniz; uzun ve rahatlatıcı bir duş alın, kendiniz için ertelediğiniz bir şey yapın veya sadece sevdiğiniz bir faaliyetin keyfini çıkarın.

Bu şey ne olursa olsun, onu kendinize verdiğiniz bir hediye olarak düşünün. Bu yılı atlattığınız gerçeğine odaklanın ki bu bile yeterince etkileyici.

Yeni gelenekler oluşturun

Bu yılbaşı dönemi, çoğumuz için olağan dışı oldu. Dünya çapında artan COVID-19 vakaları, insanları evde kalmaya ve sadece yaşadıkları yeri paylaştıkları kişilerle kutlama yapmaya mecbur etti. Geçmiş yıllarla kıyaslandığında, elbette ki farklı bir durum yaşanıyor ancak her ne kadar ideal olmasa da, yeni bir şey ortaya çıkarmak için fırsat sunabilir.

Aman, enerjinizi yüksek tutmanın en iyi yolunun yeni gelenekler oluşturmak olduğunu çünkü bunun, heyecan duyacağınız yeni bir şey sunduğunu söylüyor. Tekrar söylemek gerekirse, bu herhangi bir şey olabilir; ailenizle Zoom üzerinden oyunlar oynamaktan, yeni bir imza tabağı ortaya çıkarmaya veya oda arkadaşlarınızla etkinlik yapmaktan, her yıl yapılacak bir kişisel bakım ritüeli geliştirmeye kadar…

“Bir komşudan 8 dolara fondü seti aldım. Ben ve ailem, bu sene kendi kendimize tuzlu kraker yapmak ve bunları peynire bandırmak istiyoruz” diyor Aman. “İşte iple çektiğimiz şey bu.”

Yeni yılı karşılamak için ne yaparsanız yapın, yorgun hissetmenin ve kutlayacak enerjinizin olmamasının normal bir şey olduğunu unutmayın. 2020 neredeyse bitti ve 1 Ocak’ta değişen fazla şey olmasa bile; hâlâ dört gözle beklediğimiz şeyler, minnettar olabileceğimiz şeyler ve geri kalan her şeyin üstesinden gelmemize yardımcı olacak bir sürü memimiz (caps) var.

 

 

 

 

Yazar: Sandra Gutierrez G./Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz