2020 Nobel Fizik Ödülü, Kara Delik Keşiflerine Verildi

0
Roger Penrose (en solda) ödülün yarısını alırken, Reinhard Genzel ve Andrea Ghez (en sağda) ise diğer yarısını paylaştı. Nobel Vakfı

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2020 Nobel Fizik Ödülü’nün yarısının İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nde çalışan Roger Penrose’a; diğer yarısının ise Almanya’daki Max Planck Dünya Dışı Fizik Enstitüsü ve ABD’deki Berkeley California Üniversitesi’nde çalışan Reinhard Genzel ile ABD’deki Los Angeles California Üniversitesi’nde çalışan Andrea Ghez’e verilmesini kararlaştırdı. Penrose, kara delik oluşumunun genel görecelik kuramına yönelik güçlü bir tahmin zemini sağladığını keşfetmiş, Genzel ve Ghez ise galaksimizin merkezinde süperkütleli yoğun bir cisim keşfetmişlerdi.

Ödül kazanan üç kişi, bu yılın Nobel Fizik Ödülü’nü evrendeki en ilginç olgulardan birine; kara deliğe yönelik keşifleri sayesinde paylaştı. Roger Penrose, genel görecelik kuramının kara deliklerin oluşumuna yol açtığını göstermişti. Reinhard Genzel ve Andrea Ghez ise görünmez ve son derece ağır bir cismin, galaksimizin merkezindeki yıldızların yörüngesine hükmettiğini keşfetmişlerdi. Şu an bilinen tek açıklama, bunun süperkütleli bir kara delik olduğu yönünde.

Nobel Vakfı. Ç: O.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz