250 Milyon Yıl Önce Kış Uykusuna Yatmış Olabilen İlk Canlı

0
Crystal Shin

Yeni bir çalışmanın gösterdiğine göre hayvanlar, çok uzun bir zamandır kış uykusuna yatıyor. 250 milyon yıllık fosilleri analiz eden araştırmacılar; Listrozor adı verilen, memelilerle akraba olan domuz boyutundaki bir canlı cinsinin günümüzdeki ayılar ve yarasalara çok benzer biçimde kış uykusuna yattığını bulmuşlar.

Fosillerde metabolik hız değişimlerine yönelik işaretler bulmak, normal koşullar altında imkansız gibi bir şey. Fakat tıknaz, dört ayaklı Listrozor’un hayatı boyunca sürekli büyüyen bir çift uzun dişi bulunuyor. Bu dişler ise geride, bir ağaç gövdesindeki halkalara benzeyen faaliyet kaydı bırakıyor.

Güney Kutbu’nda bulunan altı Listrozor’a ait dişlerin en kesitlerini, Güney Afrika’da bulunan dört Listrozor’un diş en kesitleriyle karşılaştıran araştırmacılar; Güney Kutbu örneklerine özel büyümenin yavaşladığı ve stresin arttığı dönemleri bulmayı başarmışlar.

Listrozor, kış uykusuna yattığında böyle görünüyor olabilirdi. Crystal Shin

Bu izler, yılın belli zamanlarında kış uykusuna yatan günümüz hayvanlarının dişlerindeki benzer tortularla örtüşüyor. Bulgular, Listrozor’un kış uykusuna yattığını kesin şekilde göstermiyor fakat, günümüze dek bulunmuş en eski kanıt niteliğini taşıyor.

Harvard Üniversitesi’nde çalışan omurgalı taşılbilimcisi Megan Whitney şöyle söylüyor: “Kutuplarda veya yakınında yaşayan hayvanların, oradaki olağanüstü koşullarlar ile sürekli mücadele etmesi gerekiyordu. Bu ön bulgular, kış uykusu benzeri bir duruma girmenin, nispeten yeni bir adaptasyon biçimi olmadığını gösteriyor. Bu antik bir şey.”

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz