Sosyal medya mecraları artık birer özçekim savaş alanı desek yanlış olmaz. Egolarımız tweet, favori, beğenme ve yorumlara göre yaşıyor ve ölüyor. Ancak şu ana kadar fotoğraflarımızı sadece insanlar değerlendirebiliyordu.
Sosyal medyadaki fotoğrafları kullanan MIT araştırmacısı Andrew Karpathy, fotoğrafların aldıkları beğeniye dayanarak 140 milyon parametreden oluşan bir nöral ağ geliştirdi.
Karpathy bu işi yapabilmek için yapay zekanın görüntüler üzerinde çalışabilmesi için karmaşık bir nöral ağ geliştirdi. Bu yapay zeka ise şu anda Facebook’un yapay zeka biriminde çalışmakta olan Yann LeCunn tarafından geliştirilmişti. İlk önce bu sinirsel ağa “selfie” etiketiyle gönderilen iki milyon adet fotoğrafı tarattıran Karpathy, daha sonrasında beğeni sayısının takipçi sayısına oranla en fazla olduğu gönderileri ilk sıralara koymak üzere sinirsel ağı programladı. Daha sonra bu sinirsel ağ, fotoğrafların her birini detaylıca inceleyerek bir sonuca vardı ve güzel bir özçekimin neye benzediğini kavramış oldu.
Karpathy’ye yardım eden makine, özçekimler hakkında birkaç genel kanıya vardı. Öncelikle, en çok beğenilen fotoğraflar kadınlar tarafından çekilenler. Makine, kendisinden ilk yüz fotoğrafın sıralaması istendiğinde, içlerine bir tane bile erkek fotoğrafı koymadı. Ayrıca çeşitli filtreler kullanılan, yüzü gereğinden fazla doygunlaştıran ve çerçeve eklenen fotoğraflar da makinenin en üste koyduğu fotoğrafların birçoğunun temel özellikleri olan küçük hilelerdi.
En sonda yer alan fotoğraflar ise genelde ışığın yetersiz olduğu ortamlarda çekilen, yüzün çok yakın planda olduğu ve grup halindeki fotoğraflardı.
Karpathy, yapay zekasını bir Twitter botuna çevirdi. @deepselfie isimli bu bot, fotoğraflarınızı yüz üzerinden değerlendiriyor. Şu ana kadar da oldukça acımasız olduğunu söyleyebiliriz. Siz de hemen deneyin ve çektiğiniz özçekimlerin ne kadar başarılı olduğunu objektif bir göz tarafından görün.