FDA, Hayvan Deneylerini Küçük Bir Çip İle Değiştirebilecek Bir Anlaşma Yaptı

0

Evet!

Hayvan deneylerinin olmadığı bir gelecek giderek daha yakın hale geliyor. Gıda ve İlaç Dairesi, Salı günü “çip üzerinde organ” teknolojisi üreten bir şirket olan Emulate ile bir araştırma-geliştirme işbirliği üzerinde anlaşmaya vardı.

Araştırmacıların, yeni ilaçları ve destekleri hayvanlar üzerinde denemek yerine Emulate’nin çiplerini kullanması umuluyor.

Her çip, yaklaşık olarak bir insanın başparmağı boyutunda ve farklı organların işlevlerini taklit eden canlı insan hücreleriyle dolu küçük kanallar içeriyor.

Örneğin Emulate, bir insan akciğerinin belirli ilaçlara karşı nasıl tepki verdiğini canlandıran bir çip yapabiliyor. Bu çiplerin kullanıldığı deneylerin sonuçları, ideal olarak bir akciğer kültürü veya bir hayvanın akciğerini kullanarak gerçekleştirilen testlerden daha kesin olacaktır.

Hayvan deneyleri, ilaç geliştirmesinin çok önemli bir parçasıdır. Bir ilaç FDA’ya ulaşmadan önce, ilacın arkasındaki şirketin ilacın hayvanlarda nasıl işlediğini, özellikle de zehirli olup olmadığını göstermesi gerekiyor.

Bilim insanları farklı hayvanlar üzerinde testler yürütüp, bu testlerin verilerini Yeni İlaç Araştırması başvurusu şeklinde FDA’ya veriyorlar. Eğer FDA onaylarsa, şirket bundan sonra ilacı insanlarda denemeye başlayabiliyor.

FDA ile Emulate arasındaki işbirliği, başlangıç için şirketin Karaciğer-Çipleri’ne odaklanacak. Bu çipler, bir hayvanın karaciğerinin belli bir ilaca nasıl tepki verebileceğini gösterme amacı taşıyor.

Çoğu ilaç, vücuttan çıkarken karaciğerde bozunuyor.

Hayvan deneyleri ortadan kaybolmayabilir, fakat işbirliği başarılı olursa, en azından klinik araştırma öncesi kullanılan hayvanların miktarını azaltabilir.

 

 

 

Business Insider

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz