Ölümcül Kurbağa, Yeni Bir Karınca Türünü Ortaya Çıkardı

0

Parlak turuncu kurbağanın karnının dışından, gizemli bir karınca türü görüldü.

Bilim adamları, Kuzeybatı Ekvator’da Oophaga sylvatica olarak da bilinen bir zehirli ok kurbağasının midesinde Lenomyrmex hoelldobleri adında bir karınca türü keşfetti.

Tropikal kurbağaların beslenmeleri ve habitatları hakkında ipuçları toplamak için, araştırmacılar yakaladıkları kurbağaları, bir çeşit boru yardımıyla yıkama benzeri bir yöntemle yediklerini çıkartıyorlar ve işlem sonunda onlara zarar vermeden tekrar doğaya salıyorlar.

Rochaster Üniversitesi’nin mirmekolojisti* Christian Rabeling ve arkadaşları tropikal kurbağalar üzerinde bu yöntemi kullandılar. İnceledikleri bu kurbağa türü turuncu ve zehirliydi. Onları zehirli yapan şey ise bitkilerden alkaloid(bitkilerin ürettiği amin yapılı kimyasal) içerenlerle beslenen karıncaları sürekli olarak tüketmeleri.Bu alkaloidler, zehirli ok kurbağalarının kendi aperatiflerini büyük yırtıcılara karşı ölümcül savunma mekanizmasına dönüştürmede yer alırlar.
Karınca’nın taksonomisi ZooKeys’te yayınlanan raporunda paradoksiyal bir anektot(koan) olarak ‘’Bileşik, büyük, çıkıntılı gözler’’ ‘’Basit, uzun pençeler.’’ ‘’Parlak ve pürüzsüz çene.’’ olarak belirtildi. Bu karıncaya, karıncalara olan tutkusuyla bilinen Bert Hölldobler’in 80.yaş gününe ithafen ismi verildi.

L. hoelldobleri
’nin , kurbağaların zehrinin nasıl etkilediği ve vahşi yaşamda nasıl hayatta kaldıkları ise halen tam olarak bilinmemekte.


*mirmekoloji:Entomolojinin(Böcekbilim) karıncaları inceleyen dalı

Çeviren: Sercan Kule

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz