Bazen de Olsa Kar Yağan En Şaşırtıcı Yerler

0

Hawaii’ye kayağa gidebileceğinizi ya da Sahra Çölü’nde kar atıştırdığını görebileceğinizi biliyor muydunuz? Beyazlar içinde bir yılbaşı geçirmeyecek olsanız da, işte sizi tatil havasına sokabilecek, yakın zamanlardaki en garip hava olayları.

Sahra Çölü

Sahra’nın toz gibi karla kaplı olduğu fotoğraflar internette yayılmaya başladı. Cezayir’deki Ain Sefra, 1979’dan beri ilk karını gördü. The Independent’a konuşan fotoğrafçı Karim Bouchetata, “Herkes çöle karın düşüşü karşısında afallamış durumdaydı, çünkü bu çok ender görülen bir durum. Kar, kumun üzerinde yerleşirken, inanılmaz görünüyordu.” Diyerek anlatıyor durumu.

The Washington Post’un dediğine göre, Ain Sefra’da kışın ortalama hava durumu 0°C’ye yakın oluyor, yani şehrin ara sıra donmuş yağışlara maruz kalması absürd değil. Fakat burası bir çöl. Aralıktaki ortalama yağış 20 mm’den az. (New York ortalamasının çeyreğinden az.) Yani, aşırı soğuk bir günün, yağışlı bir günle buluşmasının ender görülmesi pek de şaşırtıcı değil.

Bouchetata, karın erimeden önce bir gün kaldığını söylüyor.

Hawaii

Hawaii’nin en uzun volkanı kara yabancı değil.

Yakın zamandaki başlıklar size Hawaii’ye çok kar yağışının ender ve alışmadık bir durum olduğunu gösteriyor olabilir, fakat onlar sadece sizin hava olaylarıyla ilgili algılarınızla oynuyorlar.

Eğer aklınızdaki Hawaii, inanılmaz kumsalları, sulu ananasları ve parlayan volkanları olan bir yerse, o zaman kar yağmış halini merak edebilirsiniz.

Tokyo

Kar Tokyo’da ender görülen bir şey değil, fakat bu seferki biraz aşırı.

Japonya’daki birçok yer sonbahardan ilkbahara kadar karı tadar. Fakat Tokyo’da, toz gibi duran kardan fazlasını görmek ender yaşanılıyordu, ta ki 2016’ya kadar.

Bu yıl Tokyo sakinleri hatsuyuki (normalden bir ay erken gelen) dedikleri karı yaşadı. Bu durum 54 yıldan sonra ilk defa Tokyo’ya kar yağışı oldu.

Hatta 1962 fırtınası esnasında bile, fark edilebilir bir derecede kar tutmamıştı. Bu mevsimsiz havanın fotoğrafı, işe gidip gelenlerle bozulmuş, fakat yine de harika fotoğraflar çıkarmıştı. Bu durum için NASA’nın açıklaması şu yönde oldu:

Japon Meteoroloji Kurumu’na göre, Kasım yağışı Kuzey Kutbu’ndan gelen soğuk hava dalgası sayesinde oluştu. Meteorolojistler bu durumda, Kuzey Yarım Küre’nin iklim düzenine etki eden soğuk hava dalgasının etkisi olduğunu düşünüyorlar. Genellikle, orta enlemlerdeki yüksek basınç soğuğu tutar ve düşün basınç da havayı Kuzey Kutbu’na doğru iter. Her nasılsa, güçsüz basınç sisteminin bariyerini aniden kırmış ve soğuk hava güneyi etkisi altına almış.

Kahire

2013’ün Aralık’ında, Kahire ve Mısır’ın diğer yerleri 100 yılı aşkın süreden sonra ilk kar yağışını yaşadı. İsrail’de, aynı yağış son 60 yılın en ağır yağışı olarak değerlendirildi. Siz yine de, paylaşılan karla kaplı piramit fotoğraflarına kanmayın, kar Mısır’ın o bölgelerindeki favori anıtlarımızı sadece tozlandırdı.

Ne yazık ki, çoğu yurttaş bu beklenmedik kar yağışından memnun olsa da, fırtına prefabrik kamplarda yaşayan Suriyeli mültecileri pek memnun etmedi.

Atacama Çölü

Ara sıra bir kar fırtınasıyla karşılaşan tek çöl Sahra değil.

Beklenmedik kar yağışını yaşayan tek çöl Sahra değil. Temmuz 2011’de (Güney Yarım Küre’de yoğun bir kış yaşanırken), NASA’nın Terra uydusundaki MODIS, Şili’deki çölün yukardaki karla kaplı fotoğrafını yakaladı.

Atacama Çölü, Dünya’nın en kuru yerlerinden biri olarak bilinir. Her yıl sadece 1-3 mm yağış alıyor. O kadar kurak ki, NASA orada kullandığı test aletlerini Mars’ta kullanmayı denemişti.

Ama Kuzey Kutbu’nun soğuk hava dalgası bu durumu alt etmeyi başardı. Düşen sıcaklıklar dondurucu bir hal aldı ve bazı yerlere neredeyse 1 metre kar düştü. Bu, oradaki 100 yılın en büyük kar fırtınasıydı.

Teksas

Beyaz bir yılbaşının hayalini kuruyorum… Fakat Teksas’ta!

Kuzey Kutbu soğuk hava dalgası Güney Teksas’ı 2004’te vurduğunda, bazı kesimler için ilk beyaz yılbaşını da beraberinde getirdi.

Ulusal Hava Servisi’ne göre, ülkenin bu kesimindeki soğuk havalar genellikle yüzeyseldir, fakat 2004’teki 0 derecenin altındaki sıcaklıklar Güney Teksas’ın en iç kısımlarına kadar yayılmıştı. Bu rekor kıran yağışta, bazı bölgelere 30 cm kar düştü, diğer bölgelere ise 3 cm veya daha az.

Eğer yılbaşında kar yağması için dua ediyorsanız, ümidinizi yitirmeyin; tuhaf kar fırtınaları yaşanabiliyor. Aslında, Ocak 2011’de Amerika’daki 50 eyaletten 49’u karı yaşadı. Sadece Florida bu eğlenceyi kaçırdı. Ya da sadece Florida şanslıydı ve çamurlu yolları yaşamadı. Bakış açınıza göre değişir.


Çeviren: Çağla Sözer

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz