Kültürlüler için sağa kaydırın.
Eş aramak, tam olarak bir bilim değil (insanlar bunu bir gece klubünde, bir iş yerinde veya telefonlarında bir sağa kaydırış ile keşfedebilirler), fakat çevrimiçi eşleşme alanında, eğitim gibi özellikler bizim için ne kadar önemli?
Yeni araştırma, çevrimiçi eşleşenlerin kendileriyle aynı eğitim seviyesindeki muhtemel eşlerle bağlantı kurmalarının en muhtemel olduğunu buldu, fakat bu durum, hayatın sonraki dönemlerinde sendelemeye başlıyor.
Avustralya’daki Queensland Teknoloji Üniversitesi’nde bulunan (QUT) araştırmacılar tarafından yürütülen ve dört aylık bir dönem boyunca 41.000’den fazla insana bakılan bu çalışma, Avustralyalıların çevrimiçi eşleşme alışkanlıkları üzerinde şimdiye kadar yapılmış en geniş davranışsal ekonomik tahlillerden biri.
Araştırmacılardan biri olan QUT davranış iktisatçısı Stephen Whyte şöyle söylüyor: “Bir eş seçmek, bir insanın verebileceği en büyük psikolojik ve ekonomik kararlardan biri olabilir ve uzun süredir, bir dizi disiplin boyunca sosyal bilimin araştırma konusu olmuştu. Bu disiplerin hepsi, bir olguyu onaylıyor: olumlu sınıflandırıcı eşleşme davranışı (homogami).”
Sosyolojideki homogami, insanların muhtemel bir eş seçerken, kendilerine benzer olan eşler aramaya yatkın olması anlamına geliyor.
Fakat internet, işleri nasıl etkiliyor?
İnternetten önceki eşleşme, temel olarak bir kişinin yeri, soyu, yaşı ve çekiciliğine bağlı olduysa da (bu özellikler hâlâ epey pay sahibi), çevrimiçi eşleşme, muhtemel eşimiz konusunda daha fazla seçici olmamıza olanak sağladı.
Whyte şöyle söylüyor: “Siber eşleşme, gerçek zamanlı olarak birden fazla eş seçimine olanak veriyor ve bu durum, önemli oranda daha büyük bir mevcut muhtemel eş seçimine olanak sağlıyor. Artış gösteren bu havuz, belirli özelliklerin daha düşük, benzer ve hatta daha yüksek seviyelerine sahip eşlerin seçimi bakımından daha büyük fırsat olduğu anlamına geliyor.”
“Bunlar arasında, ekonomik avantajları temsil edebildiği için normalde insanların eşleşme davranışında kaynaklar için bir vekalet ve gelecek tedariği olarak kullanılan eğitim de bulunuyor.”
Eğitim seviyesi, insanların kimin seçtiği konusunda büyük bir pay sahibi olsa da, bu durumun yaş ile birlikte değiştiği ortaya çıkıyor.
Whyte şöyle açıklıyor: “Daha eğitimli toplulukların yaşları ilerledikçe, aynı eğitim seviyesini denkleştirmeyi daha az önemsemeye eğilimli hale geliyorlar.”
“Özellikle yaşça büyük kadınlar, kendilerinden daha az eğitimli olan muhtemel eşler ile daha yüksek bağlantı kurma olasılığına sahipler ancak bunun aksine, yaşça küçük erkekler de bu sınıfa giriyor.”
Çalışmada, 18 ile 80 yaş arasındaki 41.936 RSVP.com üyesine bakıldı ve internetin, eşleşme şeklimizi nasıl değiştirdiğine dair ilginç bir bakış sunuldu.
“İnsanlar, geleneksel olarak bir eşte belirli özelliklere ve niteliklere bakarlar, bunların içinde, yaş, estetik, çekicilik, kişilik, kültür, eğitim, din ve ırk gibi alanlarda uyum bulunur; ancak internet, bu süreci önemli şekilde değiştirdi,” diyor Whyte.
“İnternet, insanların aşkı bulmak amacıyla eş seçme şekillerini tamamen değiştirdi. Bizim çalışmamız, teknolojinin, eğitime dayalı eş seçimi kararlarını nasıl etkilediğini anlamaya doğru atılan bir adım.”
Çevrimiçi eşleşmenin yakın zamanda bir yere kaçmıyor olduğu göz önüne alındığında, ne kadarımızın muhtemel eşlerini seçiyor olduğunu anlamak son derece iyi bir şey.
Araştırma, Personality and Individual Differences bülteninde yayınlandı.
ScienceAlert