Sarhoşken Neden Çok Acıkıyoruz?

0

Bilim adamları farelerde alkol sonrası açlığı araştırdı

Cuma gecesi, (belki de Cumartesi sabahı) sarhoşsunuz. Ama gerçekten aşırı sarhoş. Utanmanıza gerek yok çünkü haftasonuydu. Gecenin sonuna doğru yaklaşık 1000 kalori değerinde bira içmenize ve pizza yemenize rağmen gece 1 de hala yemek yeme arzusu ile dolu hissedersiniz.Hemde tüm yemekleri.

Gece yarısı atıştırmasından sonra nasıl hissediyorsun? Salı günü Nature Communications dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, alkol beyin hücrelerini harekete geçirerek, yemek yememiz için bize ipucu veriyor. Bununla ilgili yapılan yeni araştırmada insanlar yerine  fareler kullanıldığı için kurulan bağlantı tamamen spekülatif. Fakat araştırmacılar aynı mekanizmanın insanlarda var olduğunu doğrulamaya hevesli.

Londra’daki Francis Crick Enstitüsündeki araştırmacılar, cinsiyete ilişkin farklılıkları kontrol etmek için erkek ve dişi laboratuvar farelerine üç gün süreyle hergün eşit miktarda şarabı midelerine enjekte ettiler. Özellikle işlemin ikinci gününde deney grubunun, ayık gruba göre daha fazla yediği görüldü. Akşamdan kalma etkisi belkide fareleri deneyin üçüncü gününde etkileyecekti ama araştırmacılar merak etmedi.

Fareleri insanlar gibi tok olduklarında bile yediklerini tespit ettiler ve bununla ilgili aguti ilişkili proteini (Agrp) araştırdılar. Agrp fare beyninin beslenme devresinin ayrılmaz bir parçasıdır. Aktifleştiğinde fare yemeye yönlenir, etkisiz hale geldiğinde yemeyi bırakır. Araştırmacılar petri kabındaki beyin kesitlerinde alkolün bu aguti ilişkili nöronlarda elektriksel aktivite tetiklediğini gördüler.  Farelerde Agrp aktivitesini baskıladıklarında etanol alımları kemirgenlerin ne kadar yediğini belirlemede artık önemli bir faktör değildi.

Aynı beslenme devresinin insanlarda da çalıştığını göstermek için daha fazla çalışma gerekmektedir ve oldukça mantıklıdır. Bizde açlıktan etkilenen Agrp devresine sahibiz. Araştırmacı yazar Sarah Cains, Scientific American dergisine “Agrp nöronlarının insanlarda aktive edildiğinden şüphem yok. Bu yüzden bu etkiyi görüyoruz” şeklinde açıklamada bulunmuştur.

Bir çalışma verisine  göre, sarhoş insanlar basit yemekleri ayık insanlardan daha lezzetli bulmuşlardır. Ayrıca, alkolün garip kan şekeri dalgalanmalarına neden olması, sizi daha az kafa karıştırıcı kalorili yemeğe yönelmenize neden olur. Hepimiz biliyoruz ki birkaç kadeh içki tüketimi , yasaklarımızı kırmamıza neden olabilir ve buda bizim aşırı yeme olasılığımızı artıttır. Tüm insan davranışlarında olduğu gibi, alkolden kaynaklı aşırı yemek yeme de neredeyse kesinlikle tüm kültürel ve evrim kazalarının sonucudur.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz