Isaac Newton 374. Doğum Günü İçin Ne İsterdi?

0

Her ne kadar başına elma düşme hikayesi neredeyse tamamen uydurma olsa da Sir Isaac Newton’un çalışmaları hâlâ -bildiğimiz kadarıyla- fiziğin temellerini oluşturuyor. Bu meşhur bilim insanını, sevdiklerinize ondan esinlenerek yapılmış hediyeler alarak kutlayın.

Cam Prizma
Newton’ın optikler üzerinde çalışmaya ilgi duymasını sağlayan sebeplerden biri Cambridge’de çalıştığı dönemde yaptığı bir çift cam prizmaydı. Bu prizmaları ışığın rengi üzerine çalışmak için kullanmıştı.

İlginç Bilgi #1: Newton’ın çalışmalarının çoğu bugün gerçek bir bilim değil, simya olarak nitelendiriliyor. Ancak bu ikisi arasında halen gerçek bir ayrım tanımlanmış değil.

Isaac Newton Anısına 50 Peni Madeni Para
Isaac Newton ileri yaşlarında Kraliyet Darphane Müdürü görevine getirilmiş ve sonrasında da 1727’deki ölümüne kadar Kraliyet Darphane Ustası unvanı kazanmıştı. Bölgede kalpazanlık çok büyük bir problemdi ve bu süre boyunca Newton bu kalpazanları adalete teslim etmişti. (William Chaloner ismi ile Google’da küçük bir araştırma yaparsanız konu hakkında daha fazla şey öğrenebilirsiniz). Kraliyet Darphanesi’nin ve Newton’ın bilimsel mirasının onuruna 2017 yılında bir 50 peni anma parası çıkarıldı.

İlginç Bilgi #2: Newton’un kin besleme konusunda adı çıkmıştı. 1703’te Kraliyet Akademisi’nin başkanı olduğunda, iddia edildiğine göre bilimsel rakibi Robert Hooke’nin bilinen tek portresini imha ettirmişti.

Bir Günlük
Newton hayatı boyunca günlükler ve kişisel not defterleri tutmuştu. Ergenlik döneminde tüm günahlarını yazmış olduğu bir defter bulunuyor ve bu defter Fitzwilliam defteri olarak biliniyor.

İlginç Bilgi #3: Newton’a 1705’te şövalyelik nişanı verilmiş ve bu nişan ölümünden sonra Westminster Manastırı’na gömülmüştür.

Newton’ın Denge Beşiği

İlginç Bilgi #4: Gözün şeklinin görmeyi nasıl etkilediğini öğrenmek için Newton, göz yuvarı ve göz yuvası arasına iğneler yerleştirip gözlerine hafif bir basınç ve bükme uygulamıştır. Cambridge Kütüphanesi bu ve daha birçok konu hakkındaki yazılarına ev sahipliği yapıyor.

Aynalı Teleskop
Newton, ışığa lensler yerine ayna ile odaklanan yeni bir tip teleskop icat etmiştir. Bu fikri ortaya atmış olan ilk kişi olmayabilir ancak çalışan ilk örneğini yapan kişidir.

İlginç Bilgi #5: Newton’un doğum günü 4 Ocak 1643, ancak bu yalnızca miladi takvim kullanıyorsanız böyle. Eğer bir 17. yüzyıl İngilteresi takvimi kullanıyor olsaydınız Newton’un doğum günü Christmas’a denk geliyor olacaktı.

Ve Tabiki Elmalar
O bilindik elma hikayesi gerçekten yaşanmış olmasaydı da –ki yaşanmamış olması muhtemel-, bir meyve sepeti her zaman güzel bir hediyedir. Elma giren eve doktor girmez.

Çeviren: Ilgın Akgün

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz