Purdue Üniversitesi’nden kimyager Vilas Pol, fıstık paketlemeleri kullanarak paketlenmemiş yeni bir madde üretti. Olayın aslı şöyle, fıstık paketlemekeler onu çok bunaltmış. Ekibinin ise binlercesini dışarıya boşalttığını söylüyor. Sonra bunların geri dönüşümlü olduğunu ve insan sağlığına zarar verebilecek kimyasallar içerdiğini hatırladılar ve bu malzemelerden şarj edilebilir piller üretmeye karar verdiler. Ekip çalışmalarını Amerikan Kimya Derneği toplantısında sundu.
Ekip, fıstıklar paketlemeleri 593 derece sıcaklıkta fırınlayarak karbon mikro levhaların içerisinde kabarmış hale getiriyor. Bu levhalar şarj edilebilir pillerde kullanılanların aynısı: Lityum parçacıkları pilin doluluğuna bağlı olarak içeride hareket ediyor. Fakat fıstık paketlemeler lityum parçacıklarını karbon levhalara nazaran daha iyi tutuyor. Böylece pilin şarjı daha uzun süre dayanıyor. Tabii ki fırınlama sıcaklığı da karbon mikro levhaların gerektirdiğinden daha az olmalı. Pol ayrıca bu sürecin az enerji gerektirdiğini ve doğa dostu olduğunu söylüyor.
Pol, fıstık paketlemelerin bolca bulunmasından ötürü ve sürecin ekonomik olmasından dolayı iki yıl içerisinde bunun yaygınlaşacağını öngörüyor.