Çevre bilimi ile uğraşan bilimcilerden genelde iyi haberler almayız. Fakat Nature Climate Change dergisinde çıkan bir çalışmaya göre 2003 2012 yılları arasında Dünya 4 ton kadar daha yeşillendi! Bu güzel bir gelişme ve ufak da olsa bizi umutlandırabilir.
Öncelikle “karbon” fantezisini ortadan kaldıralım: Araştırma direk olarak atmosferdeki karbon oranına göre yapılmadı. Zaten yeni eklenen bitkiler fark yaratsa da karbondiksit oranı artmaya devam ediyor. Ayrıca yeşillenme bilgileri bazı bölgelere has: Tekrardan çiftçiliği geliştirmeye çalışan eski Sovyet ülkeleri ile ağaç dikme kampanyaları yürüten Çin. Bunlara ek olarak, araştırmacılar, Afrika, Avustralya ve Güney Amerika’daki bazı kurak alanların da az da olsa yeşillendiğini söylüyorlar.
Yıl içindeki yeşillenme oranındaki değişimi görmek için fazlaca uydu kullanılıyor. Olay şöyle işliyor: Uydudan çıkan mikrodalga ışınları Dünyadan sekerek uyduya tekrar ulaşıyor ve günümüzdeki oran ile 20 yıl önceki yeşillilik oranının karşılaştırılmasına imkan sağlıyor
Aradığımız şeye bakılırsa, durum toz pembe değil. Ekip, hala Güney Amerika ve Güneydoğu Asya’da bulunan yağmur ormanlarındaki ağaçların yok edildiğini söylüyor ve geçen aylarda gelen verilere kıyasla yağmur ormanlarının talanı giderek artıyor. Sadece bu da değil, yeşillenen alanlar iklim değişimine karşı çok hassas. Gelec yıllarda görülecek kuraklıklar bizi yine başladığımız noktaya itecek gibi görünüyor.