Şimşek Yere Çarpmazsa Ne Olur?

0
Devasa jet
Bazen yıldırım düşmez.
Elka Liot ve Grégory Moulard Muscapix'in fotoğrafı

Ters yıldırım, nadir görülen bir doğa olayıdır.

 

Devasa jet
Bazen yıldırım düşmez.
Fotoğraf: Elka Liot ve Grégory Moulard Muscapix

Gökyüzündeki o heybetli elektrik akımları… Herkes, yıldırımların bu büyülü şovlarını izlemeyi sever. Ancak bulutların üzerinde olanlardan büyük ihtimal haberiniz yok.

2001’de Porto Riko’nın Arecibo Gözlemevi’ndeki düşük ışık kamerasıyla gökyüzünü tarayan araştırmacılar, tuhaf bir şey fark ettiler; Bir bulutun tepesinde oluşup uzaya doğru yönelen bir yıldırım. Yörüngesi şaşırtıcıydı. Şimşekler, negatif elektrik yüklerinin bulutların altında toplanmasıyla oluşur. Eğer yeterli enerji birikirse, serbest kalarak yeryüzüne doğru yıldırımlar oluşmaya başlar. Ancak elektronlar çoğunlukla bulutta kalır ve yukarıya doğru hareket ederler. Bulutun tepesindeki pozitif yüklerle karşılaştıklarında ise nötr hale geçerler. Bir durum dışında:

İklimbilimciler, nadiren oluşan yüksek rüzgarların tüm pozitif yükleri bulutun dışına iterek bu şimşeğin oluşmasına neden olduklarını düşünüyor. Bir kere serbest kalınca, devasa jet olarak adlandırılan bu ters yıldırımlar, uzay sınırının yaklaşık 80 km aşağısındaki atmosferin proton yüklü yeri olan iyonosfere gelinceye kadar ilerler.

Bilim adamları, devasa jetleri çoğunlukla tropik bölgelerde gözlemlediler. Bunun nedeni güçlü rüzgarlara sahip bu fırtınaların çok uzun olduklarından olabilir. Teorik olarak, bu jetler çok yavaş oluştuklarından akıllı telefonlar ile rahatlıkla fotoğraflanabilirler. Ama elinizi çabuk tutun. Sadece bir saniye sürerler ya da şanslıysanız iki saniye.

 

 

 

 

Claire Maldarelli

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz