Android telefonunuz sizin bildikleriniz dışında başka neler mi yapabiliyor?

0
Android'inizden en iyi şekilde faydalabildiğinizden emin misiniz? Google
Android’inizden en iyi şekilde faydalanabildiğinizden emin misiniz?
Google

Google-enerjili aygıtınızda kullanmanız için işte size 10 özellik.

Android’in iPhone’a karşı 10 yıldır verdiği mücadele hâlâ devam etmekte. Ama kesin olan bir şey varsa o da Google’ın telefon yazılımının çok yönlü ve Apple’ınkinden daha kişiselleştirilebilir olmasıdır. Android telefonunuzla size sunulmuş olan, ayarlar ve ince ayarlar bölümlerini kurcalayın, güzel özellikler ve faydalı araçlara ev sahipliği yapmakta olduğunu keşfedeceksiniz. Biz burada sizin için 10 tanesini sıraladık.

Başlamadan önce kısa bir not: Android’in çok sayıda modeli, çeşidi ve versiyonu mevcut, bu da tüm aygıtlarda kullanılabilir olan özelliklerini keşfetmemizi zorlaştırıyor. Burada anlattığımız 10 özellik Android 7.0 Nougat’e aittir – benzer sistemler üzerinde de çalışabilirler elbette, ama bazı menüler ve işlemler ufak tefek farklılıklar gösterebilir.

1. Android ekran görüntünüzü TV ya da tabletinizden görün

Android yayınlama: Son modellerde Chromecast yansıtma dahili olarak geliyor.

Yıllardır Chromecast kullanarak, telefon veya tabletinizin ekranını daha büyük ekranlara yansıtabiliyorsunuz. Buna ilaveten, sinema ve TV uygulamalarınızdan video da ışınlamanın yanı sıra, bu aktarma aleti telefonu yansıtabiliyor. Ayarlar bölümünden yansıtma kısayolu oluşturun. İki parmağınızı kullanarak, üst ekrandan aşağıya doğru çekerek yapılabiliyor, çok kolay. Sadece bu menüde bir yayınlama (cast) seçeneği bulmalısınız. (Örneğin: Ayarlar- Cihaz Bağlantısı- Yayınlama)

Eğer bulamadıysanız, yansıtmayı kurmanın başka bir yolu daha var. Android’ler için Google Home uygulamasını indirdiğinize emin olun. Chromecast’inizi kurmak için bu programı çoktan kullanmış bile olabilirsiniz. Uygulamayı açın, menüden ekran/görüntü yayınlama seçeneğine tıklayın, oradan Chromecast’inizi seçin. Büyük ekranda, aygıtınızın ekranı görünecektir.

2. Uygulamaları bir arada çalıştırın

EKRAN AYIRMA 
İki uygulamanın yan yana gözükmesi mi lazım? Android size bunu sağlayabilir.

Android 7.0 Nougat’daki yeni özelliklerden biri de, uygulamaları yan yana ya da üst üste çalıştırabilme özelliğidir. Bu özellik, her ne kadar oyun oynarken biraz fazladan yayılmış gibi olsanız da, fotoğraf gösterirken, sosyal medyayı optimize ederken ya da birden fazla işi bir arada yaparken işinize yarayabilir.

Bu özelliği kurmak için son uygulamalar tuşuna basın (ekranın altındaki kare şeklindeki ikon), buradan hangi son kullandığınız uygulamaları bir arada görmek istediğinizi seçin. Sonra da, uygulamanın üstünde adının yazılı olduğu başlık çubuğunu tutup ekranın üstüne yada soluna çekin. Son olarak ta, diğerinin yanında ya da altında gözükmesi için başka bir açık uygulama daha seçin.

Bu arada bu konu ile ilgili başka bir özellik daha söyleyelim: son uygulamalar butonuna bir kez tıklamak yerine çift tıklarsanız en çok kullandığınız bir uygulamadan diğerine hızlı geçiş yapabiliyorsunuz.

3. Metin ve görüntüleri daha görünür yapın

GÖRÜNTÜ BÜYÜKLÜĞÜ
Ekrandaki objelerin ebatlarını değiştirin.

Ekranda ne var diye görmek için çaba harcıyorsanız- ya da aksine, görebildiğiniz kadar fazla içeriği bir arada görmeye uğraşıyorsanız ve bu yolda biraz şaşılaşmak umurunuzda değilse- metin ya da şekilleri yakınlaştırabilir veya uzaklaştırabilirsiniz. Bu düzenlemeler, tüm uygulamalarda çalışmayabilir, ama çoğunda çalışıyor.

Büyüklük ayarlarını değiştirmek için, Ayarlar’ı açın ve Ekran başlığına gidin. Ekran menüsünden, yazı tipi boyutunu seçerek Android’de kurulu bulunan yazı boyutunu değiştirin. Görüntü boyutu seçeneğini seçerek de ekranda gözüken objeleri daha büyük ya da daha küçük olarak ayarlayın.

4. Ses ayarlarını bir bir değiştirin

ANDROID SES
Android size bir kaç farklı ses ayarı yapma imkanı sağlıyor.

Aygıtınız pek çok farklı tipte ses çıkartmaktadır- zil sesleri, bildirimler, alarmlar, telefon çağrıları ve radyo bunlardan bazılarıdır. Ayarlar menüsüne giderseniz- Ses’i açarsanız ve Ses Düzeyi’ne basarsanız bu ses tiplerini teker teker kaydırma menülerini kullanarak ayarlayabilirsiniz.

Android size hızlı ve kolay bir kısa yol da sunmaktadır. Telefonun yan tarafındaki ses düğmesine basın o anda çalan her neyse onun kısık sesle ya da yüksek sesle çalınmasını sağlayın (eğer o anda çalan bir şey yoksa, bu hareket zil sesinizi ayarlar). Bunu yaparken, ekranda ufak bir kutu gözükür, hangi ses ayarının ne yönde değiştiğini size gösterir. Bu kutunun kenarında, ufak bir ok görürsünüz. Ona basın, kutu genişleyecek ve çoklu ses kaydırma menüleri karşınıza çıkar. Ayarlar’a gitmeden buradan ayarınızı yapabilirsiniz.

5. Telefonu ödünç alacak kişileri tek bir uygulamaya hapsedin

EKRAN sabitleme: Ekran sabitleme telefonu kullanan kişiyi tek bir uygulamaya hapseder.

Eğer bir arkadaşınıza ya da genç bir aile üyenize telefonunuzu ödünç vermek isterseniz ne yaparsınız- bir yandan da özel bilgilerinizi kurcalamasını ya da sosyal medya hesaplarınıza bir şeyler yazmasını istemiyorsanız? Ekran sabitleme, gizliliğinizden ödün vermeksizin cömert davranabilmenizi sağlamaktadır. Bir uygulamayı ekrana raptiyelemek demek telefonunuz sadece bu uygulamayı çalıştıracak demektir, ta ki biri ekran kilit şifresini girene kadar. Şifreyi bilmeyen bir kullanıcı telefonun başka kısımlarına erişemeyecektir.

Ekran sabitlemeyi kurmak basittir. Ayarlar’ı açın, Güvenlik menüsüne gidin ve ekran sabitlemeyi açın. Özelliği açtığınızda, arkadaşınızın ihtiyacı olan kullanacak olduğu o uygulamayı öne çıkartın. Sonra da alttaki kare şeklindeki tuşa basarak son uygulamaları açın. Pencerede en son açılan uygulama için bir şifre ikonu çıkar (arkaya doğru ok işaretli bir basma butonuna benziyor) ekranın altında sağ köşede. Raptiye butonuna basarak bu uygulamayı ekrana raptiyeleyebilirsiniz.

6. Kilit ekranını evdeyken devre dışı bırakmak

AKILLI KİLİT
Akıllı Kilit özelliği size telefonunuzun kilidini nasıl açacağınız konusunda seçenekler sunmaktadır.

Cihazınızı güvende tutmak için, telefonu açmayı mümkün kılan bir PIN kodu oluşturmanız veya parmak izi taraması etkinleştirmeniz gerekmektedir. Google’ın Smart Lock (Akıllı Kilit) özelliği bu zorunluluktan kurtulmanızı sağlıyor, sadece evinizde güvendeyken anında giriş imkanı sunuyor.

Ayarlar’dan Güvenliği sonra da Smart Lock’u (Akıllı Kilidi) seçin. Evdeyken kilit ekranını devre dışı bırakmanın yanı sıra (bu güvenilir yerler seçeneğidir), Bluetooth kanalıyla örneğin arabanızın teybi gibi, güvendiğiniz bir araçla bağlıyken de devre dışı bırakabilirsiniz.

7. Durum çubuğunu ayarlamak

SİSTEM UI AYARLAYICI
Sistem UI Ayarlayıcı Android içerisinde gizlenmiş bir menüdür.

Durum çubuğu ekranın üst kısmında ince bir şerit olup size bildirimleri göstermektedir, diğer ikonların yanı sıra telefonun o sıradaki sinyal gücünü ve pil ömrünü bildirir. Sistem UI Ayarlayıcı denen gizli bir ayarlar menüsü ile durum çubuğunda tam olarak hangi ikonların gözükeceğini seçebilir ve Rahatsız Etmeyin modu ve bildirimler için ekstra ayarlar ayarlayabilirsiniz. Bu menü sadece Android’in son versiyonlarında mevcuttur, yani eski telefonlar bunu yapamayabilirler.

Eğer telefonunuzda mevcutsa, etkinleştirmek için, iki parmağınızla Hızlı Ayarlar panosunu gösterecek şekilde ekranın üst kısmından aşağıya doğru çekin. Ayarlama ikonunu sağ üst kısma yerleştirin, bir kaç saniye basın ve basılı tutun. Eğer bir onay mesajı gördüyseniz kurabilmişsiniz demektir, bunun anlamı UI Ayarlar’ı başarılı bir biçimde etkinleştirildiğidir. Ayarlar menüsüne gittiğiniz zaman, ”Sistem UI Ayarlayıcı” adında yeni bir menü göreceksiniz. Bu yeni kayıta tıklayın, sonra Durum Çubuğu’nu seçin, buradan hangi ikonların-Bluetooth modundan pil seviyesine kadar- durum çubuğunda gözükeceğini seçin.

8. Varsayılan uygulamaları seçerek yeniden belirleyin

VARSAYILAN UYGULAMALAR
Android ve iOS arasındaki farklardan bir tanesi de varsayılan uygulamaların seçilebiliyor olmasıdır.

Android ve iOS arasındaki farklardan bir tanesi de, Google’ın işletim sisteminin farklı varsayılan uygulamaların seçilebilmesine izin vermesidir, örneğin, web tarayıcısı, metin girişi, fotoğraflara bakılması, gibi. Varsayılan uygulama demek, telefonunuzda bir şey denediğinizde ya da yaptığınızda otomatik olarak açılan uygulama demektir-örneğin bir bağlantıya tıkladığınızda, varsayılan web tarayıcınız bu bağlantıyı açacaktır.

Bu esneklik avantajından istediğiniz zaman varsayılanları ayarlayarak yararlanabilirsiniz. Önce Ayarlar’a, sonra da Uygulamalar’a gidin, daha sonra da sağ üst köşedeki kurmaya yarayan ikona tıklayın. Ekrandan, varsayılan görevleri devralmak üzere, kurulan uygulamaların listesine ulaşın ve içlerinden herhangi bir kategori seçin. Örneğin, arkadaşlarınızla, telefonun kurulu SMS uygulaması yerine, Facebook Massenger kanalıyla konuşmayı tercih edebilirsiniz, bu durumda Facebook’un bu ürününü varsayılan mesaj uygulamanız yapabilirsiniz.

9. Kaybolan bildirimlerin geri getirilmesi

BİLDİRİM KAYITLARI 
Android bildirimlerin bir kaydını tutar, fakat yerini bulması biraz zor olabilir.

Kazara tamamını okumak istediğiniz bir bildirimi silmişseniz ne yapacaksınız? Birinin size email gönderdiğini düşünüyorsunuz, ama emin değil misiniz? Eğer Android’inize yeni gelen tüm bildirimlere yeniden bakmak isterseniz, şanslısınız. Bu mümkün-bu imkanın bulunması kolay olmasa bile.

Tap and hold on an empty part of the home screen, and a screen-adjusting mode will pop up. Choose Widgets, and find the Settings shortcut. Drag this icon to an empty space on one of your home screens and drop it in place, and a list will automatically pop up. Choose Notification log from the list and tap the icon to open up Android’s notification history.

Ana ekranda boş bir kısma basın ve basılı tutun, bir ekran-düzeltme modu belirecektir. Widgetler’i seçin ve Ayarlar kısa yolunu bulun. Bu ikonu ana ekranda boş bir kısma çekip sürükleyin ve bırakın, otomatik olarak bir liste açılacaktır. Buradan Bildirim Kayıtları’nı (Log) seçin ve Android’in bildirim geçmişini açmak için ikona tıklayın.

10. Tek-el modunu etkinleştirin

TEK-EL MODU 
Bu klavye ayarları telefonunuzu tek elle kullanmanızı kolaylaştıracaktır.

Günümüz telefonları giderek boyut olarak büyümektedir, bu nedenle de tek elle kullanılmaları giderek zorlaşmaktadır. Bu nedenle, Google’ın geleneksel klavyesi, bazı Android telefonlarda varsayılan olarak ayarlıdır, bu soruna bir çözüm getirmektedir; tek bir kısayol yardımıyla geçiş yapabileceğiniz özel bir tek-el modu. Eğer bir Pixel yada Nexus cihaza sahipseniz, bu klavye sizin varsayılan yazım modunuz olacaktır. Eğer telefonunuz, bir Samsung ya da LG ise, önce Google versiyonunu indirmelisiniz ve varsayılan klavyeniz olarak ayarlamalısınız (8 no.lu özellikte gösterildiği gibi).

Klavyeyi normal şekilde açın, ters bölü işaretine basın ve basılı tutun. Tek-el modunu etkinleştirmek için sağ taraftaki ikonu çekip yukarı doğru sürükleyin. Ok işareti bu daha ufak klavyede bir yerden başka bir yere gitmenize imkan tanıyacaktır, alt taraftaki ikonlar yerini değiştirmenizi sağlayacak ve üstteki ikon ise sizi tam-boyutlu klavyeye geri döndürecektir. Başka telefon klavyeleri de tek-el moduna sahip olabilirler, ama bunlara erişmek muhtemelen Google’ınkinden daha zordur. Telefon modelinizi inceleyin ve ”tek-el klavye” imkanlarını araştırın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz