Kaçak avcılık yükseledursun, Afrika’nın gergedan popülasyonu önümüzdeki yıllar içinde tükenebilir. Her yıl binlerce hayvan, yarım kilosu 30.000 dolara satılan boynuzları yüzünden katlediliyor. Boynuzlar geleneksel Çin ve Vietnam tıbbında kullanılıyor. Batı tıbbı bu tedavilerin bir işe yaramadığını kanıtladığı halde, tehdit altındaki bu hayvanlardan elde edilen ürünlere talep artıyor.
Seattle’dan Pembient adlı bir firma, görüntüsü ve tadı gerçek boynuzu andıran biyomühendislik ürünleriyle bu katliama bir dur diyebileceğini düşünüyor. Ekip daha şimdiden sahte boynuzun toz versiyonunu üretmiş ancak New Scientist’in haberine göre firma önümüzdeki ay 3B basılmış sahte bir gergedan boynuzunu tanıtacak. Ürün gerçek boynuzun onda biri fiyata mal olduğu ve bu yılın Eylül ayında satışa çıkacağı için kaçak avcıların iflasına yol açabilir.
Şirketin boynuzları nasıl ürettiği merak konusu olsa da TechCrunch şöyle açıklıyor:
Gergedan boynuzları keratin proteininin özel bir türünden oluşuyor. Pembient bu genetik kodu deşifre etmiş ve 3B baskı teknolojisinde keratin kullanarak boynuz üretmeyi başarmış.
Boynuzların fiziksel ve genetik bakımdan gerçek gergedan boynuzundan ayırt edilemediği söyleniyor. Şirketin yürüttüğü araştırmacılara göre, gergedan boynuzu alıcılarının %45’i 3B boynuzları yeğleyeceğini söylemiş. Ancak doğal yaşam koruyucuları duruma şüpheyle yaklaşıyor ve sahte boynuzların, yasadışı gergedan boynuzlarını yakalamayı güçleştiren bir tür “paravan” olmasından korkuyor.
WWF (Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı) için doğal hayat ticaret uzmanı olarak çalışan Colman O’Criodain, Toronto Star gazetesine verdiği demeçte, “Vietnam’da zaten büyük bir sahte boynuz pazarı var ama kaçak avcılığı azaltmıyor,” dedi. “Genelde, tüketici davranışlarını değiştirmeye çalışıyoruz, onları kötülüğe teşvik etmeye değil.”
Yine de Pembient planlarını gerçekleştirmeye niyetli. Deneyler başarılı olursa şirket bu tekniği fildişi ve kaplan kemiği gibi yasadışı ticareti yapılan diğer ürünlerde uygulamak istiyor.