Uzmanlar heyecanlanıyor.
Yapılan yeni bir çalışmada, HIV soylarının yüzde 99’unu öldürebilen bir antikor üretildi. Protein, geniÅŸ ölçüde nötrleÅŸtirici olan üç antikordan oluÅŸuyor ve doÄŸal ÅŸekilde oluÅŸan diÄŸer tüm antikorlardan daha etkili olduÄŸu söyleniyor.
ABD Ulusal SaÄŸlık Enstitüsü’nün (NIH) eczacılık ÅŸirketi Sanofi ile birlikte yürüttüğü araÅŸtırmada, HIV soylarının yüzde 99’una saldırma kabiliyetine sahip bir antikor üretildi. Uluslararası Aids TopluluÄŸu, bulguyu “heyecan verici bir buluÅŸ” olarak müjdeledi.
İnsan vücudu, virüsün değişim ve mutasyon geçirme şekli yüzünden HIV ile savaşırken zorluk yaşıyor; bir hastanın vücudunda aynı anda çok sayıda özgün enfeksiyon soyu bulunabiliyor.
Ancak HIV’den muzdarip olan küçük bir azınlık, sonunda geniÅŸ ölçüde nötrleÅŸtirici antikorlar ÅŸeklinde bir geri savaÅŸma aracı geliÅŸtiriyor.
Bu proteinler tek seferde çok sayıda HIV soyunu öldürme becerisine sahip, bu yüzden araştırmacılar, NIH ile Sanofi arasında yapılan bu ortaklaşa çalışma için bu doğal savunmayı kullanmanın bir yolunu bulmaya giriştiler.
Bu amaçla üç tane özgün antikoru birleÅŸtirerek, üç özellikli antikor ürettiler. DoÄŸal olarak meydana gelen antikorların en etkili olanları, HIV soylarının sadece yüzde 90’ını hedef alabilirken, bu üç özellikli antikorun yüzde 99 ile boy ölçüşebildiÄŸi gözlendi.
Düşük yoğunluklarda bile başarılıydı. Dahası, antikor verilen ve sonra virüsün enjekte edildiği 24 maymun ile yapılan bir deneyde, bir tane bile enfeksiyon görülmedi.
Sanofi’den Gary Nabel’in BBC’ye söylediÄŸine göre: “[Üç özellikli antikorlar], ÅŸimdiye kadar keÅŸfedilen ve doÄŸal olarak meydana gelen tüm antikorlardan daha kuvvetli ve daha geniÅŸ mesafeye sahip.”
Sıradaki adım, bu güçlü antikorları klinik bir deneyde çalıştırmak olacak. Deneyin 2018 yılında başlaması bekleniyor.
HIV’e karşı yapılan savaÅŸta son birkaç onyıldır bazı inanılmaz ilerlemeler gördük. Bunlar, ÅŸu an mevcut olan çeÅŸitli tedavi yöntemlerinden, Afrika’da yürütülen çok baÅŸarılı eÄŸitim kampanyasına kadar uzanıyor.
Gerçekten, daha iyi HIV tedavileri arayışında altına bakılmadık taÅŸ kalmadı. Güney Afrika’daki bilim insanları, antiretroviral tedavi gördükten sonra iyileÅŸtiÄŸi görülen dokuz yaşındaki bir çocuk vakasını araÅŸtırıyorlar.
Bir diğer çalışmada ise araştırmacılar, ineklerin geniş ölçüde nötrleştirici antikorlar üretme becerisine bakarak, bunları virüs ile mücadele etmek için kullanmayı hedefliyor.
Umalım ki yöntembilim hızla gelişmeye devam etsin. 2015 yılının sonu itibariyle, dünya çapında 36.7 milyon insan HIV/AIDS ile yaşıyordu. Bu yüzden çok daha fazla çalışmanın yapılması gerektiği aşikar.
Ancak bu yeni araştırma projesi ve buna benzer diğerleri, virüs bakımından sonraki seviye ilerlemelere yol açabilir.
Futurism