Ruh Halinizin İyi Olması, Grip Aşısının Sizi Koruma Miktarını Etkileyebilir

0

Ne?

Yapılan yeni bir çalışmada, grip aşınızı olurken olumlu bir havada olmanız ile aşının koruyucu etkisi arasında bir bağlantı olduğu bulundu.

Bu ilginç bir bulgu. Bu şaşırtıcı sonuçlar, aslında araştırmacıların mevsimsel grip aşısının etkisini artırmanın yeni yollarını aramasına yardımcı olabilir.

Yıllık grip aşısının yüzde 100 etkili olmadığını muhtemelen farketmişsinizdir; bu durum, bize saldıran virüs nesillerindeki farklılıkların yanısıra, aşı olan kişiye ve bu kişinin güçlü, koruyucu bir bağışıklık tepkisi geliştirip geliştirmediğine de bağlıdır.

İngiltere’deki Nottingham Üniversitesi’nde bulunan araştırmacılar, bilinen bir dizi davranışsal ve psikolojik etmenih, grip aşısı olmaya karşı verilen bağışıklık tepkisi üzerinde nasıl etkilere sahip olabileceğini belirlemeye koyuldular.

Çalışmada şöyle yazıyorlar: “Hasta davranışları ve psikolojik refah, aşılamaya verilen bağışıklık tepkilerini etkileyebilir.”

Uyku, stres, fiziksel faaliyet, ruh hali ve hatta beslenme bile ‘bağışıklık modülatörleri’ görevi görebiliyor. Bu durum araştırmacıları, aşının verimini artırmak için bu etmenlerin hedef alınıp alınamayacağını araştırmaya yöneltti.

Fakat bu etmenlerin göreli önemi hakkında az şey biliyoruz ve şimdiye dek yapılan hiçbir araştırmada bunlara aynı anda bakılmamıştı.

Yaşlı yetişkinlerin influenzadan özellikle etkilendiğini ve aşı olduktan sonra bağışıklık geliştirme oranlarının da daha kötü olduğunu bilen takım, 2014/15 grip aşısını olan ve ayrıca önceki yıl da aşı olan, yaşları 65-85 arasında değişen 138 yetişkin topladı.

Her katılımcı için grip aşısından iki hafta önce aşı öncesi kan testi yapılarak antikor seviyeleri kontrol edildi; yiyecek ve içecek alımının, fiziksel faaliyetin, olumlu etkinin, olumsuz etkinin, stresin ve uykunun detaylı şekilde kaydedildiği, standart hale getirilmiş günlükler ile veri toplandı.

Katılımcılar aşı gününde de olumlu ve olumsuz ruh halinin kontrol edildiği bir anketi tamamladılar.

Ardından, katılımcılar aşıdan sonraki dört hafta boyunca günlük girdilerini kaydetmeye devam ettiler ve dördüncü haftada bir diğer kan örneği ile 16. haftada bir tane daha kan örneği vererek araştırmayı sonlandırdılar.

Takım, tüm veriler toplandıktan sonra bilgileri derledi ve bakılan tüm etmenlerden sadece bir tanesinin, kan örneklerindeki yüksek grip antikoru seviyelerini önceden haber verdiğini keşfetti.

Çalışmada şöyle yazıyorlar: “Aşılama civarında 6 haftalık bir dönem boyunca tekrarlı şekilde veya aşılama günü ölçülen olumlu ruh hali ne kadar fazla olursa, bu durumun influenza aşılamasına karşı verilen o kadar fazla antikor cevabını önceden haber verdiğini bulduk.”

Araştırmacılar aslında bu bulgunun, olumlu ruh halinin aşılar için bir ‘bağışıklık modülatörü’ görevi gördüğünü gösteren önceki araştırmayla tutarlı olduğunu belirtiyor.

Etkinin aşılama gününde özellikle güçlü olduğunun görülmesi, aşı olduğunuz zaman mutlu olmanızın, daha güçlü bir koruma tepkisi geliştirme olasılığınızı gerçekten artırıp artırmadığı sorusunu akla getiriyor.

Takım, bu durumun muhtemel sebebi olarak, hem olumlu ruh halleri ile daha sağlıklı yaşam şekilleri arasında bir bağlantı olabileceğini, hem de bağışıklık sistemi ile ruh hallerimizi düzenleyen beyin işleyişlerini birbirine bağlayan biyolojik bir güzergâh bulunabileceğini tahmin ediyor.

Örnek boyutu göreceli şekilde küçük olsa da ve araştırma gözlemsel bir çalışma olduğu için sağlam bir sebep sonuç bağlantısı kurmak zor olsa da, bu sonuçlar, bağışıklı hale getirmenin tuhaf işleyişlerine etkileyici bir bakış sağlıyor.

Takım ayrıca, ruh hali etkisinin o yılın virüs nesillerinden sadece biri için (H1N1) kayda değer olduğunu; katılımcıların da aşılamadan önce bu virüs soyu için en ufak antikor seviyelerine sahip olduklarını vurguluyor.

Araştırmacılar şöyle belirtiyor: “Muhtemel bir açıklama da, antikor tepkileri üzerindeki psikolojik veya davranışsal bir etmenin, sadece antijene verilen konak bağışıklık tepkisinin nispeten zayıf olduğu zaman gözlemlenebilir olması olabilir.”

Her iki durumda da, takım bu bulguların söz konusu etkiyi daha fazla araştırmak için harika bir başlangıç noktası olduğunu söylüyor.

Ayrıca şimdiye kadarki verilere dayalı olarak, belki bir sonraki sefer grip aşısı olmadan önce harika bir zaman geçirmeyi denersiniz. Bunun yardımı olabilir.

Çalışma, Brain, Behavior and Immunity bülteninde yayınlandı.

 

 

 

 

ScienceAlert

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz