Bu Yeldeğirmeni Yuvanız Olacak

0

Yeldeğirmenleri yüzlerce yıldır Hollanda kırlarını süslemiştir. Fakat uğultuyla çalışan türbinleri yoğun nüfuslu şehirlerde kullanmak zor. Hollanda Rüzgâr Çarkı denilen yeni bir konsept ise sessiz ve bakım gerektirmeyen bir alternatif sunuyor.

Çoğu türbin, rüzgârın kinetik enerjisini güç üreten mekanik enerjiye dönüştürmek için dönen kanatlardan yararlanır. Rüzgâr Çarkı ise ortadaki adımı atlıyor. Elektrostatik rüzgâr enerjisi konvertörüyle rüzgârdan, sudan ve elektrik alanından faydalanarak doğrudan akım üretiyor.

Şu ana kadar ürünün masa üstünde çalışan prototipleri sadece 12,5 miliwatt enerji üretebildi. Bu da bir ampulü yakmaya bile yetmiyor. Dahası, tipik bir rüzgâr türbininin verimi %45 iken rüzgâr çarkınınki %3. Fakat teknoloji beklendiği gibi gelişirse, Rüzgâr Çarkı’nın yaratıcıları 2020’lerin başında Rotterdam manzarasına çarkın 170 metrelik bir versiyonunun eklenebileceğini söylüyor.

İnsanlar 1 megawatt elektrik üreten ve kendi gücünü kendi sağlayan bu gökdelende yaşayacak, çalışacak ve yemek yiyecek. Geliştirici Lennart Graaff, “Her türden yenilik için platform görevi görecek, %100 sürdürülebilir bir yapı yapmak istedik” diyor.

İç Halka

Binanın tasarımı su altındaki bir temel üstüne kurulmuş eş merkezli iki halkadan oluşuyor. İç halka çelik çerçeveli ve cam cepheli olacak. Böylece içindeki restorandan, yedi katlı otelden, 72 daireden ve ofis alanından tüm şehir izlenebilecek.

Dış Halka

Dış halka tıpkı London Eye gibi devasa bir dönmedolap olarak işlev gösterecek. 40 adet cam kabin, yolcuları şehrin dünyaca meşhur mimarisinin üstüne çıkaracak, kanal yüzeyinin altına indirecek.

Pompalar

Rüzgâr Çarkı elektrostatik rüzgâr enerjisi dönüştürücüsünde kullanılmak üzere suyu doğrudan kanaldan çekecek. Sistem deniz suyuyla ya da toplanmış yağmur suyuyla da çalışabiliyor.

Elektro Püskürtücüler

Rüzgâr Çarkı’nın ortasında yatay kirişler bulunacak. Bunların üzerine dizilmiş binlerce nozül, artı yüklü su moleküllerini havaya püskürtecek. Rüzgâr, damlacıkları bu kirişlerin yüksek voltajlı elektrik alanına itince bir eksi yük oluşacak.

Şarj Sistemi

Eksi yük, elektrik boşaldıkça akım oluşturuyor. Tıpkı fırtına bulutlarında biriken eksi yükün yıldırımlar aracılığıyla yere boşalması gibi. Bu elektrik de Rüzgâr Çarkı’nda kullanılmak ya da endüstriyel akülerde depolanmak için doğru akımdan (DC) alternatif akıma (AC) dönüştürülecek.

Işık ve Isı

Halkaların dışını kaplayan güneş panelleri ek enerji üretecek. “Bölgesel ısı kavşağı” denilen bir teknoloji sayesinde Rotterdam limanının (Avrupa’nın en büyük limanı) sanayi bölgelerinin atık ısısı, bir boru ağıyla binayı ısıtıyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz