Çok Uzaklardaki Gök Cisimlerinden Dünyamız Nasıl Görünüyor?

0

Gece gökyüzündeki yıldızlara baktığımızda aslında geçmişe bakıyoruz. Işığın evrenin uçsuz bucaksız boşluğunda yol alması biraz zaman aldığı için- her ne kadar saniyede yaklaşık 299, 337 km gibi bir hızla olsa da- gök cisimlerinin çok uzun zaman önceki hallerini görüyoruz. Peki ya yıldızlar bizim soluk mavi dünyamıza baktıklarında ne görüyorlar? İşte gökyüzünden bizi dikizleyen yıldızların gördükleri.

  1. Trappist – 1

Potansiyel olarak yaşamı destekleyen yedi gezegenlik bir sistem

Uzaklık: 39 ışık yılı

Neler oluyor: Ozon tabakasına zarar verdikleri endişesi ile İsveç ayresol spreyleri yasaklayan ilk ülke oluyor. Bu sırada Amerikalılar disko müziği ile dans ediyor, ilk tüp bebek doğuyor ve Space Invaders (Uzay İstilacıları) oyunu atari salonlarını ele geçiriyor.

  1. Betelgeuse (İkizlerevi)

Avcı takım yıldızındaki bir yıldız

Uzaklık: 642 ışık yılı

Neler oluyor: Orta çağ Avrupa’sı yaşanan veba salgınından sonra hala ölülerini gömmeye çalışıyor, küçük salgınlar nüfusu tehdit etmeye devam ediyor. Tek başına veba yeterli gelmemiş olacak ki bir taraftan İngiltere ve Fransa Yüz Yıl Savaşlarında taht için kanlı bir oyun oynuyor.

  1. Andromeda

Dünya’ya en yakın galaksi

Uzaklık: 2.5 milyon ışık yılı

Neler oluyor: Tarih öncesi atalarımız alet kullanmayı öğreniyor. Homo habilis taştan yonttuğu keskin bir aletle muhtemelen yemeğini parçalıyor. Homo habilis insanınkine benzer ayaklara sahip bu da iki ayağı üzerinde yürüdüğüne işaret ediyor, ayrıca atalarına kıyasla daha büyük bir beyne sahip. İleride bu iki özelliğini diskoda dans etmek için kullanacak.

  1. SN2009

NGC 4487 galaksisinde bir süpernova

 Uzaklık: 70 milyon ışık yılı

Neler oluyor: 1 metreden uzun çenesi ile avını çiğneyen T-rex Kuzey Amerika’da boy gösteriyor ve muhtemelen tüyleri ile gösteriş yapıyor. Yavaş yavaş ısınan iklimde fare benzeri memeliler gelişmeye başlıyor ve gezegene hükmetmek için sıralarını bekliyorlar.

  1. MACS Jo416

Çok çok uzaklarda bir galaksi kümesi

 Uzaklık: 4.5 milyar ışık yılı

Neler oluyor: Mars büyüklüğünde bir kaya Dünya’ya çarpıyor (muhtemelen). Bu çarpışmanın sonucunda Ay oluşurken gezegenimiz ise yok olmanın kıyısından dönüyor. Neyse ki, ilk hücreli canlılar bir milyar yıl daha ortalıkta görünmeyecekleri için bu uydunun yapımında hiçbir yaşam formu zarar görmedi.

  1. GN-z11

Bildiğimiz en uzak galaksi

Uzaklık: 13.4 milyar ışık yılı

Neler oluyor: Büyük Patlamadan sadece bir kaç milyon yıl sonra Dünya’nın çevresi boşluktan ibaret. Etrafta bulunan gaz ve toz ancak 9 milyar yıl sonra güneşimizi ve gezegenimizi oluşturmak için bir araya gelecek. Ortamın sessizliğinin ve dinginliğinin tadını çıkarın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz