Eğer ki bilimsel ders kitapları güvenilirse, vücudunuzda yaklaşık olarak 200 farklı hücre bulunuyor. Son zamanlarda ise bilim insanları bu sayı üzerinde tartışıyorlar. Bazıları sahip olduğumuz hücre tipinin çok daha fazla olduğunu düşünüyor. MIT Tech Review‘a göre, hücrelerin RNA’ları üzerinden yapılan karşılaştırma sayesinde binlerce hücre biribirinden ayırt edilebiliyor. Bu çalışmanın, özel hücre tiplerini hedef alan tedavilere yardımcı olabileceği düşünülüyor.
Eskiden hücreleri birbirinden ayırt etmek için boyalar kullanılırdı. Her hücre tipinin kimyasal yapısı diğerlerinden farklı olduğu için boyalar ile verdikleri etkileşimler de farklı oluyor. Fakat artık bilim insanları hücreleri RNA’larına bakarak ayırt edebiliyor. İsveçli araştırmacılar tarafından geliştirilen bir teknik, bilim insanlarının RNA dizleri sayesinde hücrelerin moleküler tanımlayıcılarını okumasını mümkün kılıyor. Bu bir tarz barkot gibi çalışıyor ve bilim insanları bunları kullanarak hangi hücrenin hangi proteini sentezlediğini önceden kestirebiliyor.
Tabii ki bu gelişme, hücrelerin moleküler aktivitelerini de birbirinden ayırt etmeyi mümkün kılıyor. RNA dizileri adeta bir parmak izi işlevi görüyor! Başlarda uzun bir işlem gibi görülse de, kimya ve teknolojide son zamanlarda gerçekleşen gelişmeler bilim insanlarına bu işlemleri daha hızlı gerçekleştirme imkanı sunuyor.
Broad Enstitüsü’nün başı ve İnsan Genom Projesi’nin liderlerinden birisi olan Eric Lander’a göre bu proje güzel bir başlangıç fakat henüz vücudumuzdaki tüm hücreleri biribirinden ayırt etmek mümkün değil. Ancak MIT Tech Review‘a göre iki yıl sonra bu aşamaya da geçmiş olacağız. Sonraki aşamalar hücrelerin kataloglanmasından da öteye gidecek: hücrelerin beraber nasıl çalıştıklarını açıklayacak ve bu da tedavilere yeni bakış açıları katacak.