James Crawford Ve Dünyaya Yeni Bir Bakış

0


Önce Google Books için, sonra da Mars’taki keşif araçlarına özerklik kazandıran ekiple çalışan James Crawford, şimdi de uydu görüntülerine yapay zekâ ve veri çözümleme özellikleri getiren Orbital Insight’ı kurdu.

İnsanların küçük şeyleri çok iyi göremediğini hemen herkes bilir. Mikroskobu da bu yüzden icat ettik zaten. Diğer yandan, insanoğlu büyük şeyleri görmekte de güçlük çekiyor. Söz gelimi tüm Dünya’yı görmek için uzaydan bakmanız gerekir; o zaman da bir sürü detayı gözden kaçırırsınız. Gözünüzün gördüğü tek bir piksel bile binlerce kilometrekareye denk düşer. Yapay zekâ ve bulut hesaplama sayesinde artık hem Dünya’yı eksiksiz biçimde görebiliyor hem de ayrıntıları seçebiliyoruz. Trilyonlarca detayı aynı anda milyonlarca uydu görüntüsünün içinde görebiliyoruz. Buna makroskop adı veriyoruz. Makine görüş algoritmalarımız bilgisayarın bir nesnenin otomobil, kamyon, ev ya da bina olduğunu tanımlamasını sağlıyor. Bu veriyi elde ettikten sonra ondan anlam çıkarmaya başlıyoruz. Veri rekolte tahmininden kısa vadede piyasaya ne kadar petrol gireceğine kadar her konuda olabilir. Ardından soru değişiyor. Bu bilgi, daha önce yapamadığımız neyi olanaklı kılıyor? Bunun etkileyici örneklerinden biri Dünya Kaynaklar Enstitüsü (WRI) ile yaptığımız bir proje. WRI ormanların kaybını belgelemek için zaten uydu görüntülerinden yararlanıyor. Fakat asıl bilmek istediğiniz şey sırada hangi ormanın olduğu, çünkü ancak o zaman harekete geçebilirsiniz. Biz ormanın içine yapılan yolları, ağaçların seyrekleşmesini ve ormanlarda büyük çaplı kesimden önce gerçekleşen hazırlıkları saptayabiliyoruz.

Hükümetler de teknolojimizden faydalanabilir. Söz gelimi, Arap Baharı’nı tetikleyenlerden birinin, Ukrayna ve takip edilmeyen diğer ülkelerdeki kuraklıklar yüzünden Ortadoğu’da buğday fiyatlarının ikiye katlanması olduğuna ilişkin kanıtlar var. Gıda güvenliğini gerçek zamanlı takip edebildiğimizi bir hayal edin. Tekrar mikroskop örneğine dönecek olursak, mikroskop biyolojide bir devrime yol açtı ve dünya algımızı değiştirdi. Makroskopun da kendince bir devrim yaratacağını düşünüyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz