Gül yüz yıllardır süs için kullanılan bir bitki. Kokusu ve şekli bunun ana sebeplerinden. Ya güller güzel görünümünü kazanırken, benzersiz kokusunu kaybetseydi? Bir grup Fransız araştırmacı, bir gülün bazı genleriyle oynayarak daha güçlü kokmasını sağladı. Bu araştırma Science dergisinde yayınlandı.
Bitki kokuları birçok kimyasalın karışımından oluşuyor. Ekip 400den fazla kokuya sebep olan kimyasal tespit etti, bütün bitkiler hakkında konuştuğumuzda ise bu sayı 1700’leri buluyor. Alkol bunlardan bir tanesi ve monotrpenez isimli alkolün bitki kokularının ana kaynağı olduğu düşünülüyor.
Araştırmayı yürüten bilim insanları koku seviyesi normal olan güllerle az kokan gülleri kıyasladı ve monoterpenez üretimine katkıda bulunan bir enzim keşfetti. Bu güzel bir gelişme, çünkü araştırmanın bundan sonraki kısmında ekip, bir gülün daha fazla kokmasını sağlamak için neyi tetiklemeleri gerektiğini bilecek. Gelecekte ise, belki de, oda parfümü kullanmamıza gerek kalmayacak.