Tuhaf görünümlü siyah torbalar, ABD’nin Kuzey Karolina kıyıları boyunca uzanan sahillere vuruyordu.
Fakat yetkililerin iyi niyetli halka hatırlattığı üzere bunlar, naylon torba gibi görünmelerine rağmen aslında naylon veya torba değiller.
Çünkü bunlar, aslında çok daha iyi bir şey; bunlar, vatoz balığıgillerin yumurta kılıfları. Bu şeyler, ilginç görüntüleri sebebiyle bazen denizkızı çantası veya şeytan çantası olarak da biliniyorlar.
Cape Hatteras Ulusal Sahili yetkilileri, bir Facebook gönderisinde şöyle yazmışlar: “Hayır, bunlar plastik parçası değil; bunlar vatoz balığıgil yumurtaları!”
“Vatoz balığıgiller köpek balığı ailesine mensuptur fakat, iri vatozlara benzer şekilde yassı bir görünüme sahiplerdir. Deriye benzeyen bu torbalar, bir yumurta kesesi vazifesi görüyorlar ve genelde, sudaki bir bitkiye veya sabit duran başka bir nesneye takılıyorlar. Bu yumurta keseleri, balık yumurtadan çıktıktan sonra çoğu zaman karaya vuruyorlar.”
Bazı köpek balığı, vatoz ve sıçansı türleri; uzaylı gibi görünen, deriye benzeyen ilginç yumurta kılıfları üretiyorlar.
Aslında bunlar, hayvanlardaki tendon, bağ ve deri gibi bağ dokuların ana yapısal proteinini oluşturan kolajenden meydana geliyorlar; bu yüzden, deri hissi vermesine ve plastiğe çok benzemesine şaşmamalı!
Atlantik Okyanusu’ndaki Kuzey Karolina açıklarında yüzen birkaç vatoz balığıgil türü bulunuyor; bunlar arasında kış vatoz balığıgilleri, ambarkapısı vatoz balığıgilleri, dikenli vatoz balığıgiller, şeffaf burunlu vatoz balığıgiller ve küçük vatoz balığıgiller yer alıyor.
Vatoz balığıgiller, yumurta bırakan tek vatoz olma özelliğini taşıyorlar; diğer tüm vatozlar normal doğum yapıyor. Ayrıca her vatoz balığıgil türünün, kendine özgü niteliklere sahip olan yumurtaları var; bu durum onları, tür tanımlaması konusunda çok pratik hale getiriyor.
Genelde her biri, bir tane embriyo içeriyor; fakat daha büyük olanlar, yedi taneye kadar embriyo içerebiliyor.
Bunlar, kılıfların boyutlarına göre muhtemelen tek embriyolu yumurtalardı. Fakat kılıfların, bütün antenlerin görünebildiği düz şekilde bırakıldığını görmeden, bunları hangi vatoz balığıgilin bıraktığını kesin olarak belirlemek biraz zor.
Tuhaf antenlere gelirsek, bunların aslında epey güzel bir işlevi var: Antenler boyunca yer alan küçük yarıklar, etraftaki sudan oksijen çekiyor ve atığın dışarı çıkmasına olanak sağlıyor.
Eğer suda, hâlâ su yosununa bağlı olan ve içerisinde bir embriyo bulunan yumurtalar bulursanız, ona dokunmamanız gerektiğini tekrar söylemekte fayda var. Ayrıca, onu nerede ve nasıl bulduysanız aynen öyle bırakın.
Ancak, boş yumurta kılıflarını toplamak yasak değil. Ayrıca, Shark Tröstü’nün Büyük Yumurta Kılıfı Avı‘na katkıda bulunarak, dünya çapındaki köpek balığı ve vatoz türlerini tanımlamaya ve saymaya yardımcı olabilirsiniz.
Bulgularınızı, buradan onların internet sitesine kaydedebilirsiniz.
ScienceAlert