Bir sürü yaşam kurtarabilir
Bir organ nakil cerrahının gözünden bakıldığında, iki türlü ölebilirsiniz: Ya kalbiniz çarpmaya devam ederken beyin ölümü gerçekleşir ya da kalbiniz durur ve vücudunuzun geri kalanı oksijensiz kalır. Eskiden sadece ilk kategoridekilerden organ nakli yapılabiliyordu çünkü kalp durursa, diğer organların da durması çok zaman almıyor.
Fakat MIT Technology Review’daki bir makaleye göre, ölü kalpleri hayata döndüren bir makine tüm bunları değiştirebilir. Dolaşımın durması sonucunda ölen organ bağışçılarının kalplerini yeniden çalıştıran ve normal kalplerin daha uzun süre “taze” kalmasını sağlayan aygıt, nakledilebilir kalp sayısını %15 ila 30 artırabilir.
Transmedics firmasının geliştirmekte olduğu “Organ Bakım Sistemi” kalbi steril bir odacığa alarak çalışıyor. Bu odacığın nemi ve ısısı vücut içi koşullara denk olacak biçimde ayarlanıyor. Ardından kalbe, makinenin oksijen ve gıda kattığı kan (organ bağışçısına ait) veriliyor, bu da kalbin yaşamasını ve sağ kalmasını sağlıyor. Aygıt, akciğerleri, böbrekleri ve karaciğeri desteklemek için de kullanılabiliyor.
Aygıt şu ana kadar Avrupa ve Avustralya’da 15 başarılı kalp nakli operasyonunda kullanıldı fakat ABD’de klinik deneyler hâlâ sürüyor.
Aygıt birtakım etik soruları da akla getiriyor. Eğer bağışçının kalbi yeniden çalıştırılabiliyorsa kişinin gerçekten ölü olduğunu söylemek mümkün mü?
https://youtu.be/j9_7jjUoMpY