Yapay Süngerler Yayılan Kanser Hücrelerini Durduracak!

0

Metastatik kanserler, yani vücudun her yerine yayılan kanser tipi, kanser ölümlerinin %90’ını oluşturuyor. Doktorlar kanser hücrelerinin ana tümörden kopup vücuda yayılıp yayılmadığını öğrenmek için hastaya kan tahlili yapıyorlar ancak bu kanser hücrelerini saptamak zor olduğundan test çok etkili olmuyor. Nature Communications dergisinde yayınlanan bir habere göre, bir grup bilim insanı bu kanser hücrelerinin yayılmasını durduracak bir buluşa imza atmış!

Kanser hücreleri sadece yayılmakla kalmazlar, kendileri için en rahat vücut bölgesini de seçerler. Önceki araştırmalar bu rahat bölgeleri bağışıklık sistemi hücrelerinin oluşturduğunu gösteriyor. Bu da demek oluyor ki kanserli hücreler bağışıklık sistemi hücrelerini takip edebiliyor.

Bahsi geçen habere göre araştırmacılar biyoplastikten yapılma çok küçük sünger parçaları üretti ve bunu göğüs kanserine sahip olan fareler üzerinde denedi. Bu sünger farelere enjekte edildiğinde kanserli hücrelerin kolay kolay yayılamadığını görüldü. Ekip bu süngerleri 28 gün sonra farenin vücudundan aldı. Süngerler üzerinde yaptıkları incelemelerde ise kanser hücrelerini gözlemlediler.

screen_shot_2015-09-09_at_2.09.02_pm

Ekibin hipotezine göre bağışıklık sistemi hücreleri süngerlerin yabancı organizma olduğunu anlayacak ve onları yok etmek için işe koyulacak, kanser hücreleri ise onları takip edecek ancak sonucunda süngerler tarafından emilecekti. Bu deney hipotezlerini doğrular nitelikte sonuçlar almalarını sağladı. Sadece bu kadar mı? Ne mutlu ki bizlere, hayır! Süngerler ana tümörden de kanser hücresi koparıyor! Araştırma sonunda ana tümör incelendiğinde, tümör kitlesinin %10 civarında azaldığı görüldü. Bu da kanser tedavilerini kolaylaştıracak gibi görünüyor.

Ancak bu yöntem sadece göğüs kanseri üzerinde denendi, diğer kanser tiplerinde nasıl sonuçlar vereceği henüz bilinmiyor. İlerleyen araştırmalar belki de bu bilinmezliğe de bir çözüm getirecek.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz