TESSA KOMONDUROS
Bu başlık size tanıdık geliyorsa; bunun sebebi, neredeyse aynısının 2016 yılında da yazılmış olması. Fakat o zamanlar, Dünya’nın bir yıllık doğal kaynağını 8 Ağustos’ta tükettik diye telaşlanıyorduk. Şimdiyse 3 yıl sonra, bu endişe verici dönüm noktasına bir haftadan daha erken bir sürede ulaştık.
Bu yılki Dünya Hedefi Aşma Günü, 29 Temmuz olarak işaretlendi; bu tarih, gezegenimizin bir yıl içerisinde yenileyebileceği kaynak miktarını harcadığımız günü simgeliyor.
Bu ekolojik bütçeyi her yıl daha erken tüketiyoruz ve mevcut kaynak kullanma oranımıza göre, Dünya’nın ekosistemine olan talebimizi karşılamak için 1.75 tane gezegen gerekiyor.
Bu hesaplamalar; su, arazi, balık ve orman miktarı gibi kaynakların yanısıra, atmosfere ne kadar CO2 pompaladığımızı da içeriyor. Yani temelde bunlar, ekolojik ayakizimizin ölçümü niteliği taşıyor.
Özellikle karbon ayakizimiz, toplam küresel ekolojik ayakizimizin yüzde 60’ını oluşturuyor; bütçe aşımımızın 33 günlük kısmı, sadece CO2 salımlarında kullanılmış.
1970’lerden önceki kaynak kullanımımız, gezegenimizin üretebileceği sınırlar içerisinde kalmış; 1961 yılında, yıllık kaynaklarımızın yalnızca dörtte üçünü kullanmışız. Ancak kaynak kullanımımız, o zamandan beri kontrolden çıkmış durumda.
Küresel Ayakizi Ağı’nın kurucusu Mathis Wackernagel, bir basın bülteninde şöyle söylüyor: “Sadece bir tane Dünya’mız var; insan varoluşunu tanımlayan nihai bağlam bu. Yıkıcı sonuçlar olmaksızın, 1.75 tanesini kullanamayız.”
Ayrıca 6’ncı kitlesel yok oluşun gayet de devam ediyor olması ve iklim değişiminin artan etkileriyle birlikte; bu sonuçlar, son zamanlarda korkutucu bir şekilde açığa çıkıyor.
Daha bu ay korkutucu sıcaklık dalgalarını, doğal yaşamda meydana gelen devasa yıkımları ve bütün bir buzulun kaybedilmesini haber verdik.
Elbette, kaynak kullanımına gelince bütün ülkeler bir değil. Eğer herkes sizin gibi yaşasaydı, tüm kaynaklarımızı ne kadar kısa zamanda kullanıyor olacağımıza aşağıdan bakabilirsiniz:
Burası, daha detaylı bir bakış imkanı sunuyor:
İngiltere’nin geçenlerde CO2 yakmadan 6 gün yaşamayı başarması gibi; oluşturduğumuz etkileri azaltmaya yönelik bazı ufak adımlar atıyor olsak da, hâlâ çok uzun bir yolumuz var.
Eğer Dünya Hedefi Aşma Günü’nü her yıl beş gün taşımayı başlayabilirsek, 2050 yılında yeniden gezegenimizin kaynak sınırları içerisinde yaşıyor olacağız.
Dünya Hedefi Aşma Günü’nün #TarihiTaşı hareketine yönelik stratejiler, burada tartışılıyor.
ScienceAlert