NASA, Hubble’ın Çektiği Bir Fotoğrafı Müziğe Dönüştürdü

0

JACINTA BOWLER

Evren harikulade bir yer. Keşfedilecek uçsuz bucaksız gezegenlerle, çözülmemiş gizemlerle ve hatta kara deliklerin üflediği ‘süper baloncuklarla‘ dolu.

Fakat uzayın sahip olmadığı bir özellik var; o da gürültü. Dünya’daki hava molekülleri, ses duymanıza yardımcı olur fakat bunlar olmadan, uzayda büyük bir sessizlik duyuyor olursunuz.

Neyse ki bu durum NASA’nın, uzayın sessizliğinde bir ses oluşturma yolu bulmasına engel olmamış. NASA, yukarıda Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen görüntüyü sese dönüştürmüş.

NASA’nın bu proje için kullandığı görüntü, Hubble’ın Gelişmiş Ölçüm Kamerası ile Geniş Alan Kamerası 3 tarafından geçen yılın Ağustos ayında çekilmiş.

Hubble’la çalışan elemanlar, görüntü boyunca serpilmiş galaksi sayısı sebebiyle bu görüntünün “galaktik bir hazine sandığı” olduğunu söylüyor.

NASA, görüntüye binaen şöyle açıklıyor: “Bir galaksinin görünen her noktası, sayısız miktarda yıldıza ev sahipliği yapıyor”

“Evine yakın olan birkaç yıldız, ön planda ışıl ışıl parlarken; devasa bir galaksi kümesi ise görüntünün tam ortasında duruyor. Bunlar, hepsi de kütleçekimin merhametsiz kuvvetiyle bir arada tutulan, belki de binlerce galaksiden meydana gelen uçsuz bucaksız bir koleksiyon.”

Fakat görüntü her ne kadar güzel olsa da; ürkütücü bir müzik bestesine dönüştürüldüğü zaman başka bir seviyeye geçiyor.

Sese dönüştürülen görüntüyü oluşturan takım, görüntüdeki farklı bölge ve öğelerin farklı sesler ürettiğini söylüyor.

Yıldızlar ve yoğun galaksiler, kısa ve net seslerle temsil edilirken; sarmal şeklindeki galaksiler daha karmaşık ve uzun notalar çıkarıyor.

NASA, videoya eşlik eden yorumlarda şöyle açıklıyor: “Zaman soldan sağa doğru akıyor ve sesin frekansı alttan üste doğru değişerek, 30’dan 1.000 hertze uzanıyor”

“Görüntünün altına yakın yerlerdeki nesneler daha düşük notalar üretiyorken, üst kısma yakın olanlar daha yüksek ses çıkarıyor.”

Ayrıca bu görüntünün ‘sesleri’, ilk başta kulağa biraz ürkütücü gelebilse de; özellikle ses, orta kısmın yakınında yer alan ve RXC J0142.9+4438 şeklinde adlandırılan bir galaksi kümesine yaklaştığı zaman gayet güzel bir melodi çıkarıyor.

“Görüntünün merkezine yakın yerde daha yoğun olan galaksiler, videonun yarısına gelindiğinde orta seviyeli tonlardan oluşan güzel bir melodi meydana getiriyor” diye açıklıyor takım.

O halde alın işte size, Evren’in keyfini çıkarmanın tamamen yeni bir yolu.

 

 

 

 

ScienceAlert

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz