Yeni Çalışmaya Göre, Nargile Sigaradan Daha Zararlı Olabilir

1

Yapılan yeni bir çalışmaya göre nargile içmek, sigara içmenin diğer biçimlerinden çok daha tehlikeli olabilir.

Özel olarak yapılmış bir test cihazı kullanan kimyagerler, ortak bir nargile seansı sırasında yayılan dumanları analiz etmişler ve bir nefes nargile çekmenin, bir sigaranın tamamından çıkan duman kadar fazla miktarda zararlı bileşen içerebildiğini bulmuşlar. ABD ve Avrupa’da, beş üniversite öğrencisinden biri nargile içmiş.

Irvine California Üniversitesi’ndeki kimya bölümünde projenin ortak araştırmacısı olan Veronique Perraud, şöyle söylüyor: “Doğrudan kullanıcı tarafından solunan nargile dumanı; nikotin gibi tütün bağımlılığına yol açabilen birçok zehirli ve zararlı kimyasal içeriyor. Bunlar arasında tahriş edici karbonil bileşenleri ve bilinen bir kanserojen olan benzen de bulunuyor”

“Ayrıca, her üflemede daha fazla hacmin solunması ve sigara içme döneminin daha uzun süreli olması sebebiyle nargile, bu kimyasalları çoğu kez daha yüksek seviyede iletiyor.”

Nargile ayrıca; çoğunlukla tütünün veya kasedeki bitkisel karışımın ısıtılması için yakılan kömürden kaynaklanan, çok büyük bir miktarda karbon monoksit üretiyor. Çalışmada, karbon monoksit zehirlenmesi geçiren nargile kullanıcılarına ait çeşitli vakalardan bahsediliyor.

Araştırma grubu, sıradan tütüne ek olarak; daha sağlıklı bir alternatif biçiminde pazarlanan nikotinsiz bir bitkisel karışımı da test etmişler ve ana dumanda çok daha yüksek zehirli gaz olduğunu keşfetmişler.

Önceki çalışmalarda, nargile alışkanlığının tehlikeleri ayrıntılı biçimde anlatılırken; bu yeni çalışma, solunan dumandaki ultraince parçacıkları tanımlayan ilk araştırma olma özelliğini taşıyor (parçacıklar, 100 nanometreden daha ufak bir çapa sahip).

Bir çift kütle spektrometresi kullanan bilim insanları, nargile içildiği sırada yayılan gazların ve katıların gerçek zamanlı kimyasal bileşimini ölçmüşler. Çalışmanın bu özelliği, onu önceki çalışmalardan ayıran kilit bir farklılık.

“Genelde araştırmacılar, bütün bir sigara oturumundan gelen duman ile parçacıkları yakalayan bir süzgeçten örnek toplar ve bir veri noktası oluştururlar” diyor Perraud. “Fakat sigara oturumunun başlangıcındaki, orta noktasındaki ve sonundaki yayımları test etme yöntemimizle beraber, sigara içen bir kişinin; zamanın geri kalanıyla kıyaslandığında ilk 10 dakika içerisinde daha yüksek miktarda ultraince parçacığa maruz kaldığını gösterdik.”

Perraud, bu minik parçacıkların ciddi sağlık tehlikeleri sergileyebildiğini; çünkü bunların akciğer sistemimizin derinliklerine ulaşabildiklerini ve en küçük olanların ise, kan-beyin engelini kolayca aşabildiklerini söylüyor.

“Nargile kullanımı hakkındaki en büyük efsanelerden biri de, kasedeki suyun aslında zehirli kimyasalları süzdüğü ve sigara içen kişi için bir koruma sağladığıdır” diyor Perraud. “Bu çalışmada, gazların çoğu için böyle bir durum olmadığını ve muhtemelen soğutma etkisi sebebiyle, suyun ultraparçacık oluşumuna destek olduğunu gösterdik.”

Nargile ve sigara kullanımı arasındaki bir diğer fark ise, tütünün yandığı sıcaklık. Nargilede yanan içeriklerin daha soğuk olması, sigara dumanında ortaya çıkanlara göre daha düşük miktarda karmaşık kimyasal bileşen oluşturuyor; fakat gliserol gibi şeker türevleri daha fazla çıkıyor. Bir gıda katkı maddesi olarak kullanılan ve normalde zararsız olan bu madde, ısıtıldığı zaman ayrışıyor ve aşındırıcı olup muhtemelen de kanserojen olan küçük aldehitler oluşturuyor.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü, iki bölümlük bir çalışmanın ilk bölümü olan bu araştırmayı destekliyor. Araştırmacıların, nargile içmenin sağlık üzerindeki belirli etkilerini inceleyeceği ikinci aşama ise şu an devam ediyor.

Çalışma, Aerosol Science and Technology bülteninde yayınlandı.

 

 

 

 

Futurity

1 Yorum

  1. Nargile konusunda daha detaylı çalışmalar yapılmalı. Burada kullanılan tütünün içeriği(bilindiği üzere birçok çeşit tütün var), kömürün kalitesi, içme/duraklama süresi, duman içeriğinin % olarak kaçının ciğerlere gittiği vs detaylandırılmalı ve olabilir, düşünülüyor gibi şüpheye düşürücü kavramlar kullanılmamalı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz