Yeni bir çalışma, Neandertallerin, Sibirya’nın Altay Dağları’na ulaşmak için kıtalar arasında 3000 kilometreden daha uzun bir yolculuk yapmış olduklarını ortaya çıkardı. Bu kafile bizon ve atları avlamak için özel aletlere de sahipti.
Aralarında Rusya, Ukrayna, Polonya, Almanya ve Kanada’nın da bulunduğu farklı ülkelerden bilim insanlarının oluşturduğu, Avustralya Wollogong Üniversitesinden jeokronolog Prof. Richard Roberts önderliğindeki araştırma ekibi, Sibirya Neandertallerinin tarihi hakkında detaylı incelemeler yaptı.
Evrim ağacındaki en yakın kuzenlerimiz Neandertaller, 40 bin yıl kadar önce Avrupa’nın batı kesimlerinde yaşadılar. Günümüzde Avrupa ve Asya kökenli insanların DNA’sında onların izlerini görmek mümkün.
Neandertallerin görüldükleri en doğu nokta olan Altay dağlarındaki ilk fosilleri 2007 yılında ortaya çıktı. Dağ eteğindeki bir mağara olan Chagyrskaya’da 74 Neandertal fosiline ek olarak Neandertaller tarafından yapılmış 90 bin kadar taş alet ve sayısız kemik alet bulundu. 3,5 metre derinlikteki kalıntılar ve bizon kemikleri, Neandertallerin bu mağarada 59-49 bin yıl önce -modern insanın bu bölgeye ilk adım atışından hemen önce- yaşamış olduklarını gösteriyor.
Rusya Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsünden Dr.Kseniya Kolobova, “en şaşırtıcı olan, Chagyrskaya’da bulunan taş aletlerin, Avrupa ve Orta Asya kazı alanlarından çıkan Mikok aletlerine çok benziyor olması” diyor. Bu bulgular, Chagyrskaya’daki aletleri yapanların anavatanının da muhtemelen Kırım ve Kuzey Kafkasya arasında kalan bölge olduğunu gösteriyor. Doğu Avrupa’nın bu kısmı, Chagyrskaya Mağarasından 3000-4000 kilometre uzakta (Türkiye’yi bir uçtan bir uca gidip gelmek kadar uzak bir mesafede) kalıyor.
Chagyrskaya mağarasında bulunan hayvan ve bitki kalıntıları, Neandertallerin soğuk, çorak ve kuru bir iklimde bizon ve at avlamada son derece hünerli olduklarını gösteriyor. Mikroskopik çalışmalar ise yaşam koşullarının ne kadar zorlu olduğunu ortaya çıkarıyor.
Polonya Jeoloji Bilimleri Enstitüsünden Dr. Maciej Krajcarz, “Neandertaller step ve tundralarda yaşama son derece iyi adapte olmuşlardı. Doğu Avrupa’dan Altay Dağlarına ulaşmak için Hazar Denizinin çevresini dolaşıp step şeridini takip etmiş olabilirler” diyor.
Fosillerden elde edilen DNA bulguları, Güney Sibirya’ya en az iki farklı Neandertal göçü gerçekleştiğini gösteriyor. Bunlardan ilki, 100 bin yıl önce yakınlardaki Denisova mağarasını da kapsayan bir yolla gerçekleşti. Daha yakın bir zamandaki göç ise muhtemelen 60 bin yıl kadar önce Doğu Avrupa’dan başladı ve Chagysrkaya Mağarasına ulaşmalarını sağladı.
100 bin yıl sonra gerçekleştirilen bu DNA çalışmaları, Avrupa’da yaşamış Neandertaller ile Chagyrskaya’da bulunanlar arasında bir bağ olduğunu kanıtlıyor. Denisova ve Chagyrskaya mağaraları arasında mesafe çok değil. Buna rağmen, Chagyrskaya genomu Avrupa Neandertaline çok daha yakın. Dr.Colobova, “Bu yeni bulgular ve genetik bilimi sayesinde eski akrabalarımızın neler yaşadığını çok daha iyi aydınlatabiliyoruz” diyor.