Tokyo Üniversitesi’nde çalışan bir araştırma takımı, yaptıkları yeni çalışmada Mars’ın sismik faaliyetine yönelik ilginç detayları ilk defa ortaya çıkarmış. Bu sonuçlar, Kızıl Gezegen’in kökenlerine dair kuramları doğrulayıp çürütebilir ve gezegenin bileşimi hakkında detaylar sağlayabilir.
Güneş’in dördüncü kayası, bize en yakın dünyalardan biri olabilir fakat Kızıl Gezegen’e bir uzay aracı fırlatmaktansa, bu gezegeni Dünya üzerinde yapılan canlandırmalarla araştırmak çok daha güvenli ve ucuz.
Bunu, Tokyo Üniversitesi’nin Dünya ve Gezegen Bilimleri Bölümü’nde yardımcı profesör olan Keisuke Nişida ve araştırma takımından daha iyi kimse bilemez. Takım, 1.500 Celsius derecelik kavurucu erime sıcaklığına çıkardıkları erimiş bir demir sülfür alaşımının yardımıyla Kızıl Gezegen’in en üst kabuğundaki koşulları taklit etmiş.
Erimiş haldeki karışımı, çok örslü pres makinesiyle 13 gigapaskallık bir basınç altına alan araştırmacılar, sismik P dalgalarının saniyede 4.680 metre hızda gittiğini keşfetmiş. Araştırmacılar Nişida ve takımının bulgularını kullanarak, Mars’ın sismik verilerini okuyabilir ve Kızıl Gezegen’in çekirdeğinin temelde demir sülfürden oluşup oluşmadığını bulabilirler. Nişida, Mars’ın nelerden meydana geldiğini ve nasıl oluştuğunu bulmak üzere olduğumuzu söylüyor.