Okyanusların Isınması Metan Salınımını Tetikliyor

0

Artan okyanus ısısının mercan kayalıklarına ve Antartika buzullarına zarar verdiğini biliyoruz. Yeni bir araştırma ise yükselen sıcaklıkların yüksek miktarda metan gazı çıkışına da sebep olduğunu gösteriyor.

plume2_nolabels_cropped

Metan da sera etkisine sebep olabilen hatta karbon dioksitten 25 kat daha güçlü bir gaz. Neyse ki, şimdilik, yüksek miktarlarda salgılanmıyor. Salgılananlar da genelde endüstriyel atıklar ve tarımsal atıklar nedeniyle oluşuyor ve hepimizi endişelendiriyor. Ancak metan gazının asıl sahibi okyanuslar ve birgün onlar gaz salgılamaya karar verirse başımız büyük derde girebilir. Metan, okyanuslarda katı halde bulunuyor. Bunun sebebi ise düşük sıcaklıklarsa oksijen ile verdiği tepkime. Bir araştırmaya göre ise bu katılar artık erimeye başladı.

“Metan katılarının bulunduğu yerlerde normalden çok daha fazla baloncuklar görmeye başladık, bu da katıların erimeye başladığına işaret ediyor” diyor araştırmanın baş yazarlarından H. Paul Johnson. “Görünen o ki bu baloncukların sebebi, zaman zaman gerçekleşen, küçük metan salgılamaları değil, binlerce yıldır donmakta olan metan katılarının erimesidir.”

Aslında metan, okyanuslardan salındıktan sonra doğrudan atmosfere karışmıyor. Mikroplar onu metabolize ederek karbon dioksite dönüştürüyor. Okyanuslardan salınan metan kullanılıyorsa, yüksek miktarda metan salınımı kötü bir şey gibi görünmüyor ancak ne yazık ki öyle değil. Suyun dışında oluşan karbon dioksit okyanus asitleşmesine de sebep olabiliyor.

Ekibin çalışması devam ediyor ve şimdilik elimizdeki veriler iç karartıcı.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz