Uzaydan Dünya: Neil deGrasse Tyson, ‘Kuş Bakışı Etkisinin’ İnsanlığa Yardımcı Olabileceğini Söylüyor

0
Apollo 14 astronotlarının 1971 yılında Ay yörüngesinden çektiği Dünya'nın doğuş fotoğrafı. NASA

Neil deGrasse Tyson’a göre, şu an herkesin güçlü dozda bir ‘kuş bakışı etkisi’ alması lazım.

New York’taki Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nde yer alan Hayden Gökevi’nin yöneticisi, astrofizikçi ve bilim iletişimcisi Tyson, Cumartesi (30 Mayıs) günü Twitter üzerinden bir paylaşım yaptı ve “Salgın ile ırkçılık kargaşası arasında, Dünya’nın uzaydan görünüşünü gösteren ve sadece bir Apollo astronotunun açıklayabileceği bu görüntüyü teklif ediyorum” yazdı.

Tyson, NASA’nın 1971 tarihli Apollo 14 görevinde Ay modülünün pilotluğunu yapan ve Ay yüzeyinde yürüyen Edgar Mitchell’in bir sözünü de iliştirdi: “Anlık bir küresel bilinç, toplumsal bir bakış açısı kazanıyor; dünyanın o anki durumundan yoğun bir memnuniyetsizlik duyuyor ve bu konuda bir şey yapma mecburiyeti hissediyorsunuz. Buradan, yani Ay’dan; uluslararası siyaset meseleleri çok önemsiz görünüyor. Bir siyasetçiyi ensesinden yakalayıp, yarım milyon kilometre dışarı sürükleyip, ‘Şuna bak, adi herif’ demek istiyorsunuz.”

Mitchell, ‘kuş bakışı etkisi’ adı verilen bu olguyu yaşayan tek kişi değildi. Uzaydan gezegenimizi gören çoğu astronot (Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yer aldığı Dünya’nın alt yörüngesinden uzağa gitmemiş olanlar bile), bu deneyimin kendilerini derinden değiştirdiğini söylüyor.

Mike Wall/Space. Ç: O.Z.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz