Hassas Olmak, Kısmen Genlere Bağlı

0

Bazı insanlardan diğerlerinden daha hassas. Yeni araştırmada bulunanlara göre ise bu farklılıkların yaklaşık yarısı genlere bağlı olabilir.

Londra Queen Mary Üniversitesi’nin önderliğinde yürütülen çalışmada; 17 yaşındaki tek ve çift yumurta ikizleri karşılaştırılarak, bu kişilerin olumlu ya da olumsuz deneyimlerden ne kadar güçlü şekilde etkilendiği; yani ‘hassaslık’ seviyeleri incelenmiş. Amaç, gelişim dönemi esnasında hassasiyetteki farklılıkların ne kadarının genetik ve ne kadarının çevresel etmenler ile açıklanabileceğini öğrenmekmiş.

Birlikte büyümüş olan ikizler, çoğunlukla aynı çevreyi deneyimlemişler. Fakat yalnızca tek yumurta ikizleri aynı genleri paylaşıyormuş: Çift yumurta ikizleri, diğer herhangi bir kardeş gibiymiş. Eğer tek yumurta ikizleri, hassasiyet seviyelerinde çift yumurta ikizlerine kıyasla daha fazla benzerlik göstermezse; o zaman genlerin pay sahibi olması muhtemel görülmeyecekmiş.

Bu analiz tipini kullanan takım, bireyler arasındaki hassasiyet farklılığının yüzde 47’sinin genetiğe; yüzde 53’ünün ise çevresel etmenlere bağlı olduğunu bulmuş. Londra Queen Mary Üniversitesi ve Kings College London Üniversitesi tarafından yürütülen çalışma, söz konusu bağlantıyı bu kadar büyük bir çalışmada kesin olarak gösteren ilk araştırma.

ScienceDirect

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz