Sokakta yürüyen bir kadın, bir gürültü duyar. Birkaç saniye sonra, önde yürüyen arkadaşının vurulduğunu fark eder. Bir ay sonra acil servise başvurur. Söylediğine göre çöp kamyonlarının çıkardığı gürültü, panik atağa sebep oluyordur. Kadının beyni, şahit olduğu yıkıcı görüntü ile gürültülü sesler arasında derin ve dayanıklı bağlar oluşturmuştur.
Yeni yayınlanan bir çalışmanın yazarlarından biri olan klinik psikiyatrist Muhsin Ahmed’in (Dr, PhD) aktardığı bu hikaye, beynin ayrı zamanlardaki olayları hatırlamasına ve bağlamasına yönelik güçlü becerisini ortaya koyan bir örnek. Şimdiyse Neuron bülteninde yayınlanan ve fareler üzerinde yapılan bu yeni çalışmada; Columbia Üniversitesi Zuckerman Enstitüsü’nde çalışan bilim insanları, beynin böylesi kalıcı bağlantıları nasıl oluşturabildiğine ışık tutuyor.
Bilim insanları, hafıza için çok önemli bir beyin bölgesi olan hipokampüsün, zaman içinde köprüler oluşturduğunu gösteren şaşırtıcı bir mekanizmayı ortaya çıkarmış. Bu beyin bölgesi, rastgele görünen fakat gerçekte karmaşık bir kalıp oluşturan faaliyet atımları sergiliyor. Bu durum ise beynin zamanla bağlantıları öğrenmesine yardımcı oluyor. İlişkilendirmeli öğrenmenin altındaki sinir devrelerini ortaya çıkaran bulgular; anksiyete, travma ve stres etmeniyle ilişkili (panik ve travma sonrası stres bozukluğu gibi) bozuklukların daha iyi anlaşılması amacıyla temel oluşturuyor. Bu bozukluklarda, görünüşte etkisiz olan bir olay, olumsuz bir tepkiye neden olabiliyor.
Columbia Zuckerman Enstitüsü/ScienceDaily. Ç: O. Z.
3 satır şey için girdim zaten aralarında bağlantı olduğunu biliyorduk burada onu yazmış bu habercilik değil ha clickbait resmen size zarar