Büyük Çin Seddi ile ilgili yeni iddia

0
KingWu/iStock

İsrailli bir arkeoloğun bugün söylediğine göre; Büyük Çin Seddi‘nin kuzey kısmı, işgalci orduları engellemekten ziyade sivillerin hareketini gözlemek için inşa edilmiş.

Araştırmacılar Çin Seddi’nin 740 kilometre uzunluğundaki Kuzey Hattı’nı ilk defa tamamen haritalandırdıklarında, elde ettikleri bulgular önceki varsayımlarla farklılık göstermiş.

İki yıl süren çalışmaya önderlik eden ve Kudüs İbrani Üniversitesi’nde çalışan Gideon Shelach-Lavi şöyle söylüyor: “Araştırmamızdan önce, çoğu insan duvarın Cengiz Han ordusunu durdurmak için yapıldığını düşünüyordu.”

Fakat, çoğunlukla Moğolistan topraklarında yer alan ve vadiler üzerinden kıvrılarak giden Kuzey Hattı, nispeten kısa ve patikalara yakın kalıyor. Bu durum, askerî olmayan işlevlere işaret ediyor.

Kuzey Hattı’nın havadan görünüşü. İbrani Üniversitesi

“Vardığımız kanıya göre bu kısım, daha çok insanların ve çiftlik hayvanlarının hareketini izlemek veya engellemek; belki de onları vergilendirmek içindi” diyor Shelach-Lavi.

İnsanların, orta çağdaki soğuk dönemde daha sıcak olan güneydeki çayırlara gitmeye çalışmış olabileceklerini öne sürüyor.

Toplamda binlerce kilometreye varan ve bölümlere ayrılan Çin Seddi’nin inşası, ilk olarak MÖ üçüncü yüzyılda başlamış ve yüzyıllar boyunca devam etmiş.

Duvar ve yapı kalıntıları. Shelach-Lavi vd., Antiquity, 2020

Fransa Haber Ajansı/Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz