Satürn’ün uydusu Titan, halkalı ebeveyninden daha önce yapılan tahminlere kıyasla 100 kat daha hızlı uzaklaşıyor.
Satürn’ün en büyük uydusu, yeni bir çalışmaya göre gezegene epey yakın “doğmuş” ancak 4.5 milyar yıllık bir süreç içerisinde, şu an bulunduğu yörüngeye; yani gezegenden yaklaşık 1.2 milyon kilometre uzağa taşınmış. Bu Satürnlü uydunun yörüngesi, bilim insanlarının tahmin ettiğinden 100 kat daha hızlı genişliyor.
Caltech’de kuramsal astrofizik yardımcı profesörü ve yeni çalışmanın eş yazarı olan Jim Fuller şöyle söylüyor: “Yapılan ilk çalışmalarda, Titan ya da Jüpiter’in uydusu Callisto gibi uyduların, bugün onları gördüğümüz yere benzer bir yörünge mesafesinde oluştuğu tahmin edilmişti. Bu durum, Satürn’ün uydu sistemi ve belki de halkalarının, önceden sanılandan daha dinamik biçimde oluşup evrimleştiğini gösteriyor.”
Uydular, yörüngesinde dolaştıkları gezegenler üzerinde ufak bir kütleçekim etkisi uyguluyor ve gezegeni çekiştiriyor. Bu kütleçekim etkileşimi, Dünya üzerindeki okyanuslarda gelgite de sebep oluyor. Bu çekimden kaynaklanan sürtünme, Dünya’da ısı oluşturuyor ve gezegenin kütleçekim alanını değiştiriyor. Bu durum, Ay’ı her yıl kademeli olarak 3.8 cm civarı uzaklaştırıyor.
Chelsea Gohd/Space. Ç: O.