Resimdeki ızgarada on iki siyah nokta dans ediyor. Bunlar aslında hiç hareket etmiyor veya kaybolmuyorlar. Ancak gözlerinizi ne kadar hızlı gezdirirseniz gezdirin, asla hepsini tek seferde göz hapsine alamazsınız gibi görünüyor.
Ninio’nun yok olma yanılsaması, Hermann ızgarasının bir türevi. Görsel kandırmacanın bu klasik eserinde gözleriniz, siyah beyaz bir kafesin kesişim noktalarında yanıltıcı gri lekeler görüyor. New York State Üniversitesi’nin Downstate Tıp Merkezi’nde sinirbilimci olan Susana Martinez-Conde, Hermann ızgarasının niçin meydana geldiğini tam olarak bilmediğimizi söylüyor. Bu durum, esas yanılsama üzerinde yapılan düzenlemelerin ardındaki beyin bilimini çözmeyi zorlaştırıyor.
Bu titrek noktalı yanılsama çeşidine yönelik egemen kurama göre; görüş alanının merkezinde, merkezin dışına kıyasla daha fazla sinir kümelenmiş durumda. Merkezin çevresinde sinirlerin olmayışı, merkezin yeterince dışında kalan şeyleri neredeyse göremememize yol açıyor. Beyin ise bu durumu telafi etmek için, daha görülebilir olan gri alanları temel alarak orada neler bulunduğunu tahmin etmeye çalışıyor. Bu durum, bir noktaya doğrudan bakarken noktanın tam görünmesini; fakat yanlara göz gezdirdiğimiz zaman görünmez olmasını sağlıyor.
Bu yüzden gözlerimiz bütün sahne boyunca sağa sola koşturduğunda, siyah noktalar görüş alanımızın içine girip dışına çıkıyor ve sanki yanıp sönüyorlarmış gibi görünüyor. “Görsel sistemimiz tembeldir” diyor Martinez-Conde. “Sıradan kalıplar cezbedicidir çünkü ufak bir bölüme bakarak, tüm şeyi çözmüş olduğunuzu düşünebilirsiniz.” Endişelenmeyin; her şeyi görmeden de gayet güzel idare ediyoruz. Genelde.
Nicole Wetsman/Popular Science. Ç: O.
Iyide ben bu 12 noktayı aynı anda görebiliyorum. Bende mi Bi tuhaflık var.
Ben aynı anda göremedim