Gökyüzünün Tamamı, X-Işınıyla Bakılınca Böyle Görünüyor

0
J. Sanders, H. Brunner ve eSASS takımı/MPE; E. Churazov, M. Gilfanov/IKI

2019’un Temmuz ayında fırlatılan bir uzay teleskobu, ilk ölçümünü tamamladı. Spektr-RG uzay gözlemevindeki eROSITA teleskobu, aylardır bütün gökyüzünü tarıyor ve X-ışını dalga boylarıyla gökyüzünün tamamı boyunca yapılan en derin ölçümün sonuçlarını topluyordu.

Şimdiyse tüm bu veriler bir araya getirildi ve 1 milyondan fazla parlak X-ışını nesnesi barındıran bir harita ortaya çıktı. Bu miktar, 60 yıldır yapılan X-ışını gözlemlerinin tamamında tespit edilmiş nesne sayısının yaklaşık iki katı kadar.

Max Planck Dünya Dışı Fiziği Enstitüsü’nde eROSITA baş araştırmacısı olan astrofizikçi Peter Predehl, “Gökyüzünün tamamını kapsayan bu görüntü, enerjik evrene bakış şeklimizi tamamıyla değiştiriyor” diyor.

“Böyle zengin bir detay görüyoruz; görüntüler gerçekten müthiş güzellikte.”

Vela süpernova kalıntısı. Peter Predehl, Werner Becker/MPE, Davide Mella
Shapley galaksi süper kümesi. Esra Bülbül, Jeremy Sanders/MPE
Georg Lamer/Leibniz-Postdam Astrofizik Enstitüsü, Davide Mella

Uzaydaki çoğu nesne X-ışını yayıyor fakat diğer dalga boylarına farklı oranlarda yayıyorlar. X-ışınları, çok kısa dalga boylarına sahip ve bu yüzden, çok yüksek enerjileri var; karadelikler, nötron yıldızları, kuasar galaksileri ve süpernova kalıntıları gibi en sıcak ve en enerjik nesnelerden yayılıyorlar.

Michelle Starr/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz