Tuvalet Sifonları, Virüs Parçacıklarını Havaya Püskürtebilir

0
iStock

Kakamızın her türlü patojeni taşıdığını biliyoruz. Daha önce, dışkılarda COVID-19 virüsünün parçaları bulunmuştu (fakat hastalığın bu şekilde bulaşıp bulaşmadığı kesin bilinmiyor). Peki tuvaleti nasıl kullanmamız gerekiyor?

Tuvalet sifonunun akışkan mekaniğinin modellendiği yeni bir çalışmada, sifon çekildiği zaman damlacıkların tuvalet taşından yaklaşık bir metre uzağa havalandığı ve en ufak parçacıkların ise (virüsler gibi) bir dakikaya kadar havada kalabildiği bulunmuş.

Çin’deki Yangzou Üniversitesi’nde çalışan Ji-Şang Wang, şöyle söylüyor: “Tuvalet sık kullanıldığında, bu süratin çok daha yüksek olacağını tahmin edebilirsiniz. Yoğun bir zamandaki aile tuvaletinde veya yoğun nüfuslu bir alana hizmet veren umumi tuvalette olduğu gibi.”

Hesaplamalı akışkanlar mekaniği kullanan araştırmacılar, bir tuvaletteki damlacıkların sifon çekildiği zaman nasıl çılgın gibi fırladığını canlandırmışlar. Bu damlacıklar, aslında tuvalet taşından da fışkırabiliyor ve yanlarında muhtemel patojenler taşıyabiliyorlar. Uzmanlar, sifon çekilmeden önce tuvalet kapağının kapatılmasını öneriyor.

Rakamlarla bu şekilde uğraşmak havalı olsa da, araştırma takımının sanal şekilde canlandırılmış sıvı ve aerosoller üzerinde çalıştığını belirtmekte fayda var. Yani, havaya uçan bir virüs parçasının hastalığa sebep olup olmadığını test etmemişler. Yeni koronavirüsün hangi miktarda olduğu zaman hastalık yaptığı henüz bilinmiyor. Fakat bir araştırmaya göre grip virüsünün sadece üç parçacığı, bir insanı hasta yapmaya yetiyor.

Carly Cassella/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz