Açıkta Duran Gezegen Çekirdeği, Uzaktaki Bir Yıldızın Etrafında Dönüyor

0
Sanatçının, "Neptün Çölü"nde Neptün boyutundaki bir gezegeni gösteren canlandırması. Yıldızına bu kadar yakın olup da, bu boyutta ve yoğunlukta olan bir cismin bulunması son derece nadir yaşanan bir olay. Warwick Üniversitesi/Mark Garlick

Gökbilimciler, dev bir yabancı gezegenin açıkta duran bir çekirdeğe sahip olduğunu tespit etmiş. Birkaç saat önce Nature bülteninde yayınlanan bu eşi görülmemiş bulgu, gezegenlerin oluşumuna, evrimine ve çeşitliliğine ışık tutabilir; hem de büyük bir ışık…

TOI-849b adı verilen bu gezegen çekirdeği, bilim insanlarının daha önce gördüğü hiçbir şeye benzemiyor. Araştırmacıların söylediğine göre cismin derinlikleri, heyecan verici zenginlikte bilgi barındırıyor olabilir.

TOI-849b’nin keşfini anlatan yeni çalışmanın baş yazarı David Armstrong, gönderdiği bir e-postada şöyle söylüyor: “Bu gezegenin keşfi, gezegenlerin oluşumu ve evriminin Güneş sisteminden beklenmeyen şekillerde ilerlediğini gösteriyor”

“Dev bir yelpaze ve çeşitlilikte gezegen var. Her hafta daha fazla gezegenin bulunmasıyla beraber netlik kazanan bir şey varsa; o da tuhaf keşiflere şaşırmamamız gerektiğidir” diyor İngiltere’deki Warwick Üniversitesi’nin fizik bölümünde araştırmacı olan Armstrong. “TOI-849b gibi gezegenlerin gezegen oluşumuna yönelik sunabileceği yeni bilgiler, umuyorum ki Güneş Sistemi’mizin nasıl oluştuğunu daha iyi anlamamıza yardımcı olacak.”

Yıldızına son derece yakın duran TOI-849b, bir turu 18 saatte tamamlıyor. Bu yörünge bölgesi, Neptün Çölü olarak biliniyor çünkü burada Neptün boyutundaki dünyalar çok nadir görülüyor. Neptün’den 2-3 kat daha büyük olan TOI-849b’nin yüzey sıcaklığı 1.530 derece. Neptün ise Dünya’dan 17 kat daha büyük.

Mike Wall/Space. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz