Koronavirüs Otopsi Araştırmasında Dikkat Çeken Sonuçlar

0
sudok1/iStock

Koronavirüs (Covid-19) hastalarında yapılan otopsi çalışmaları, hastalıktan kaynaklanan kan pıhtılarının sadece akciğerlerde değil, “neredeyse her organda” bulunduğunu gösteriyor.

New York Üniversitesi Langone Tıp Merkezi’nin patoloji bölümü başkanı olan Amy Rapkiewicz, takımının geçen ay The Lancet bülteni EClinicalMedicine‘de yayınladığı bulguları “çarpıcı” olarak tanımlıyor.

Virüs ilk keşfedildiğinde, doktorlar COVID-19’un zatürre gibi solunumsal bir hastalık olduğunu düşünmüş fakat aradan geçen zamanda, virüsün kan pıhtılarına sebep olabileceğini öğrenmişler. Bu pıhtılar felç, böbrek yetmezliği, kalp iltihabı ve bağışıklık sistemi komplikasyonları gibi daha ciddi sorunlara yol açabiliyor.

Doktorlar daha önce, aşırı miktardaki kan pıhtılarının büyük damarlarda olduğu kadar akciğerlerde, kalpte, beyinde ve ciltte de oluşabileceğini bildirmiş.

Fakat bu yeni çalışma, kan pıhtılarının daha ufak boyutlu damarları da etkileyebildiğini ileri sürüyor.

Rapkiewicz, CNN’e şöyle konuşuyor: “Bu çarpıcı bir durum çünkü böyle bir şeyi akciğerlerde beklerken, otopsi çalışmasında incelediğimiz neredeyse her organda bulduk.”

Otopsi çalışması ayrıca, megakaryosit adı verilen büyük kemik iliği hücrelerinin de kayda değer ölçüde ortaya çıktığını göstermiş. Rapkiewicz, bu hücrelerin “genelde kemikler ve akciğerlerin dışarısında dolaşmadığını” söylüyor.

“Bunları kalpte, böbreklerde, karaciğerde ve diğer organlarda bulduk. Megakaryositler özellikle kalpte, trombosit adı verilen ve kanın pıhtılaşmasıyla yakından ilgili olan şeylerden oluşturuyor.”

CNN’e göre araştırmacılar şimdi, koronavirüste görülen büyük kemik iliği hücreleri ile ufak damarlardaki pıhtılaşma arasındaki bu bağlantıyı belirlemeyi planlıyorlar.

Taylor Ardrey/Business Insider. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz